7 solvettregler du bør vite om

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Smør deg med solkrem hver dag i sommer.

DEL

[Nettavisen]  Sommeren er her, og sola titter fram. Mange skal kanskje også på sydenferie til varmere strøk, og nå er det viktig å passe på huden sin.

Solens stråler kan være skadelige, både med tanke på hudkreft og hudens kosmetiske tilstand.

Solens stråler skaper frie radikaler i huden, som blant annet kan bryte ned kollagenet, og føre til tidlig aldring. Mye sol kan også føre til pigmentflekker.

Lys, nordisk hud er spesielt utsatt for tidlig aldring og hudkreft, ettersom huden vår naturlig består av svakere melanin, enn de som er mørkere i huden.

Husk at om du ønsker en frisk glød, finnes det andre måter man kan skaffe seg dette. Blant annet ved hjelp av selvbruning eller solpudder.

Her er noen ting du bør vite om soling:

1. Ikke ta solarium før ferien for å skaffe deg «grunnlag»

Er du en av dem som tar sol før sydenturen for å legge et godt «sol-grunnlag»? Da kan det hende du gjør deg selv en bjørnetjeneste.

- Det gir liten beskyttelse å ta solarium rett før man reiser til solrike land, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Mona Stensrud, til Side2. 

Ifølge Statens Strålevern er strålingen fra solarier annerledes enn fra solen. Det er vesentlige forskjeller på å sole seg i solarium og i naturlig sol, skriver strålevernet på sine nettsider.

- Fordi det er mye mer UVA- enn UVB-stråler i solarium, gir det først og fremst brunfarge, men lite herding av huden. Hvis du tar solarium først, og så drar på solferie, får du jo også «dobbel dose» intense solstråler, noe som i seg selv er med på å øke risikoen for hudkreft, forklarer Stensrud. 

Et grunnlag vil uansett ikke gi mer beskyttelse enn noe som tilsvarer rundt solfaktor to.

2. Bruk solkrem selv om du ikke «soler deg»

Solens stråler når deg uansett om du ligger og steker deg eller ikke. Spesielt i sommermånedene, men helst hele året, bør du bruke solkrem på utsatte steder når du er ute.

Hudlege Michael Zangani ved Rikshospitalet og Hud og Akne Klinikken har uttal at nordmenn oftest blir solbrent når vi gjør utendørsaktiviteter, som å spille fotball eller å leke med barna, og hvor vi tror at vi ikke «soler oss». Men strålene når oss likevel.

3. Husk solfaktor i Norge også

En undersøkelse utført for Kreftforeningen  viser at nordmenn er mer opptatte av å beskytte seg mot solen når de er på sydenferie enn når de er ute i solen hjemme i Norge

To av fem opplever å bli solbrente i Norge og det er menn som er sløvest, spesielt de under 30 år. 

Utsettes huden for store mengder sol, og du ikke er beskyttet, kan dette få negative konsekvenser for både hud og helse.

- Man kan si det slik at vi har fått utdelt et slags «klippekort» for hvor mye soleksponering vi faktisk tåler, og dette «klippekortet» er individuelt utfra hvilken hudtype vi har. Det er derfor viktig å beskytte huden så tidlig så mulig, og ikke utsette seg for å bli solbrent. Mange tenker nok også at «Nå er toget gått for jeg har jo brent meg så mange ganger allikevel», men slik er det ikke. Det er aldri for sent å beskytte seg mot solens sterke stråler, sier sier Commercial Director i L'Oréal, Marianne Kampli til Side2.

4. Antioksidanter hjelper huden

L-ascorbinsyre finnes naturlig i din egen hud for å beskytte cellene i huden. Ved soleksponering «ofres» L-ascorbinsyren for å beskytte huden, men disse lagrene tømmes raskt. Det er defor viktig å tilføre huden antioksidanter som C-vitaminer både gjennom kosten og ved hjelp av et C-serum for maksimal beskyttelse mot UV-stråler.

Antioksidanter beskytter også mot frie oksygenradikaler som dannes i huden ved soleksponering. Antioksidanter bør du helst få i deg gjennom ferske råvarer, og de kan også smører på huden.

5. Smør nok!

Hudleger anbefaler solfaktor 30-50, men om du ikke smører på nok, går solfaktoren ned. Det er en vanlig feil er at man smører for lite slik at man ikke oppnår den faktoren som står på flasken. I tillegg smører folk ofte for sjeldent.

Huskeliste:
1 ts for ansikt/nakke
1 ts for hver arm
2 ts for overkropp
2 ts for hvert ben

I tillegg smører folk ofte for sjeldent.

6. Barn er mer utsatte for solskader

Zangani ved Rikshospitalet har tdligere fortalt at undersøkelser viser at 12 prosent av nordmenn ikke bruker solkrem når de soler seg. Og bruk av solkrem for barn er også redusert. 5 prosent av de spurte beskytter ikke barna i syden.

Michael Zangani synes det er sjokkerende at noen foreldre velger å ikke beskytte barna sine mot de potensielt skadelige solstrålene på sydenferie.

- Hadde det vært opp til meg hadde jeg meldt inn disse til barnevernet, sa han.

Barn er mer utsatte for solskader enn voksne, og det er viktig at disse er beskyttet med solkrem, men også skygge, hatt, klær og solbriller. I tillegg bør man alltid ta en solpause på midten av dagen om man tilbringer en dag ute i sola med barn.

7. Ikke sol deg intensivt

Det er forståelig at mange er «solhungrige» etter en lang vinter, men du gjør lurt i å ikke sole deg intenst, slik mange nordmenn ofte gjør sommerstid.

«Intens soling i korte perioder, slik som ferier og helger, kan være skadelig. Får man for mye UV-stråler på huden, påvirkes pigmentcellene og man tror at energien i strålene skader DNA- molekylene (arvestoffet) i hudcellene. De som har lys hud og blondt eller rødlig hår er mer utsatt. Et høyt antall føflekker er også en risikofaktor.» 

Artikkeltags