Vil du lage din egen strøm?

PÅ DITT TAK?: Har du lyst på ditt eget solcelleanlegg på taket? Da ønsker Nord-Østerdal kraftlag (NØK) at du raskt tar kontakt. Fra venstre Arne Sandbakken i NØK, Torgeir Svae i Rørosregionen næringshage, Dag Inge Østgård i Østa Elektro as og Ivar Müller Often i NØK.

PÅ DITT TAK?: Har du lyst på ditt eget solcelleanlegg på taket? Da ønsker Nord-Østerdal kraftlag (NØK) at du raskt tar kontakt. Fra venstre Arne Sandbakken i NØK, Torgeir Svae i Rørosregionen næringshage, Dag Inge Østgård i Østa Elektro as og Ivar Müller Often i NØK. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nord-Østerdal kraftlag og Østa Elektro går sammen om å tilby solcelleanlegg til folk i Nord-Østerdal, der de nå søker etter fem lokale pilotkunder.

DEL

På nok en solfylt høstdag inviterer Nord-Østerdal Kraftlag (NØK) til at folk i Nord-Østerdal selv skal få utnytte solenergien til å produsere strøm.

Takket være et nytt samarbeid mellom NØK og Østa Elektro as på Tynset garanteres det at kunden får et optimalt anlegg for sitt bruk, og at det hele dimensjoneres og monteres riktig.

– Har du vurdert om et solcelleanlegg kunne vært aktuelt for deg, så er det nå du bør slå til, sier daglig leder Ivar Müller Often i NØK.

Trenger pilotkunder

For de to aktørene har over lengre tid bygd seg opp kompetanse på prosjektering og installasjon, og etablert avtaler med leverandører og ulike kompetansemiljø.

– Nå er alt klart til å prosjektere og bygge de første anleggene, men da trenger vi pilotkunder, sier ansvarlig for solcelleprosjektet i NØK, Arne Sandbakken som ber interesserte ta kontakt via nettsiden.

Alle anleggene som tilbys skal være slik at de kvalifiserer for tilskudd fra Enova, der det gis tilskudd på 10.000 kroner samt 1.250 kroner per kilowatt til privatkunder.

– Vi tilbyr også finansieringsløsninger der kundene kan betale ned anlegget over flere år, påpeker Sandbakken.

For NØK og Østa Elektro er det ønskelig med en bredde og variasjon blant pilotkundene, der både bønder med store fjøstak, villaeiere og små og store bedrifter er aktuelle samarbeidspartnere.

– Vi vil da prosjektere og bygge etter solforholdene og kundens behov, og vil sørge for at taket tåler den ekstra belastningen og forblir tett, sier daglig leder Dag Inge Østgård i Østa Elektro as.

Kan selge overskuddsstrøm

Målet er at pilotanleggene skal være oppe før jul, slik at de samarbeidende bedriftene kan bruke den mørke årstiden på å prosjektere enda flere nyanlegg som kan monteres så snart vårsola stikker fram.

– Hvor mye vil dette koste kunden og hva sparer man på et slikt anlegg?

– Det er så mange faktorer som spiller inn på dette, både lokale solforhold, størrelse på anlegg, forbruk og hva man selv kan levere av strøm, sier Arne Sandbakken, som påpeker at pilotkundene kan selge overskuddsstrøm tilbake til NØK. Eget forbruk og produksjon kan enkelt følges med på via en app, og produserer man mer enn man forbruker får man betalt for overskuddet.

– Vi tror at våre pilotkunder både ønsker å gjøre dette av hensyn til miljøet, men også fordi de ønsker å produsere sin egen strøm. Vi ser at solcelleanlegg kommer, og at teknologien stadig blir bedre, sier Often.

Utviklingsarbeidet er gjennomført i nært samarbeid med Rørosregionen næringshage, og rådgiver Torgeir Svae mener prosjektet er et godt eksempel på hvordan lokale bedrifter kan samarbeide.

– Gjennom å bygge på hverandres kompetanse åpner det seg nye muligheter og nye markeder, sier Svae.

LES OGSÅ:

Artikkeltags