Gå til sidens hovedinnhold

Fotballøl på offensiven

Hvis vi ser bort fra juleølets inntog i pol- og butikkhyllene, er det liten tvil om at også fotballøl er på offensiven.

Fotballøl er selvsagt ingen egen øltype, men egentlig et hvilket som helst øl med etiketter, som gir assosiasjoner til ulike fotballklubber. Det er så klart de mest populære klubbene i Premier League som Manchester United, Tottenham, Liverpool og Arsenal, som dominerer. En runner up er Leeds, som har mange fans, og som er tilbake i Premier League etter mange år. Aston Villa, West Ham og Leicester-fans, for å nevne et tilfeldig utvalg, må lete lenger etter supporterøl, men det gjør kanskje ikke så mye. Med enkelte unntak er ikke fotballølet det som smaker best.

Grünerløkka Brygghus: George Best Bitter (terning 5)

Manchester Uniteds legendariske spiller George Best (1946–2005) skal ha sagt at han brukte mye penger på sprit, damer og raske biler, og at han sløste bort resten. Sitatet står på flaskeetiketten til dette ølet, som er en brun, uklar og maltpreget pale ale (4,7 prosent) med bra bitterhet i ettersmaken.

Nøisom: Pale Eddie Gray (terning 4)

Skotske Eddie Gray, tidligere Leeds-spiller og manager, har gitt navn til dette ølet fra Fredrikstad-bryggeriet Nøisom. Ølet (4,7 prosent) er brunt og uklart med et gulhvitt skum og en lett humleduft. Det er et mildt øl med bra maltsødme og fin bitterhet. Det er også noe bitterhet og fruktighet i ettersmaken.

Lindesnes Brygghus: Tottenham Ale (terning 4)

Et bryggeri som virkelig har slått seg på å brygge fotballøl, er Lindesnes Brygghus. Om det er unike brygg, eller såkalte alias-øl (samme øl med ulik etikett), er vanskelig å si, men det er variasjoner over et tema. Tottenham-ølet (4,7 prosent) er lysebrunt og uklart med bra bitterhet i smak og ettersmak.

Lindesnes Brygghus: Peacock Ale (terning 4)

Her er nok et Leeds-øl, som for anledningen har fått navnet Peacock Ale. Et av klengenavnene på Leeds United er The Peacocks (påfuglene) etter puben The Old Peacock, som ligger rett ved hjemmebanen Elland Road. Ølet (4,7 prosent) er en pale ale-variasjon: Litt bitter og lett fruktig med noe sødme.

Lindesnes Brygghus: Gunners Ale (terning 3)

Arsenal-ølet Gunners Ale er kobberbrunt og uklart med antydning til hvitt skum. Aromaen er preget av humle med et innslag av karamell. Også dette er en pale ale-variasjon (4,7 prosent) med bra sødme, men streng bitterhet i smak og ettersmak. Ølet virker sant å si litt flatt og ubalansert.

Lindesnes Brygghus: Liverpool Champions 19/20 (terning 3)

Det siste fotballølet fra Sørlandet i denne omgang er en hyllest til Liverpools ligatittel i forrige sesong. Det burde ha vært et vinnerøl, men framstår dessverre som ganske flatt. Igjen et lysebrunt, uklart øl (4,7 prosent) med en svak humleduft og ok bitterhet i smak og ettersmak.

Kommentarer til denne saken