(Hamar Dagblad)

Sirkula innførte i fjor adgangskontroll på den nye gjenvinningsstasjonen i kretsløpsparken for at private ikke skal betale for bedrifters avfall. Fra 8. mars trenger en adgangsbevis ikke bare for å levere restavfall der, men også i innkjøringa til gjenvinningsstasjonen. Det skriver selskapet i en pressemelding torsdag formiddag.

– Vi ønsker å få satt systemet rundt adgangskontroll i full drift før det er høysesong på gjenvinningsstasjonen på våren. Derfor innfører vi adgangsbevis også ved innkjøringa på stasjonen nå, sier driftssjef Stig Fjerdingen i Sirkula.

Innbyggerne i Hamar, Stange, Løten og Ringsaker betaler via det kommunale renovasjonsgebyret for levering og behandling av alt avfall utenom restavfall på gjenvinningsstasjonene. Bedrifter skal betale for levering av alt avfall fra sin virksomhet.

– For at innbyggerne ikke skal betale for bedriftenes avfall, må vi vite hvem som er hvem. Hvis en bedrift bruker privatbil for å levere avfall, eller en kunde bruker f.eks. firmabilen til å levere avfall fra hjemmet, så er det vanskelig å skille. Et adgangsbevis løser dette, sier Fjerdingen.

Andre kommuner og avfallsselskap som har innført det samme, f.eks. Oslo, Halden og BIR i Bergen, har god erfaring med at slike systemer virker.

Kunder som ikke har smarttelefon med app-mulighet, kan få utdelt et fysisk kundekort. De tar kontakt med Sirkula for dette. Borettslag og sameier har også fått utdelt kort via styreleder eller vaktmester.

– Last ned appen MiljøID eller ta med kundekort, så er du klar til neste tur. Du slipper inn og får hjelp første gang du tar turen til gjenvinningsstasjonen i kretsløpsparken, så ikke vær redd for det, sier Fjerdingen.

En trenger ikke adgangsbevis for å besøke Resirkulas butikker og kafé i kretsløpsparken. Det er heller ikke innført adgangskontroll på Sirkulas andre gjenvinningsstasjoner.