(Hamar Dagblad)

I slutten av oktober søkte Resirkula etter gjenbruksgründer som vil starte egen butikkvirksomhet hos med brukt sport- og fritidsutstyr som hovedsortiment. Planen var å starte opp butikken i januar, men da Vidar Frøysaa og makker Hans Christian Johnsson var tidlig på ballen kunne butikken åpne allerede 5. desember. Dermed fikk butikken med seg juletrafikken og i tillegg ble det etter hvert både snøfall og skøytebaner, og dette har avstedkommet mye trafikk i bruktbutikken som har kubikkvis med ski og skøyter.

– Vi var heldige og fikk noen som var interessert såpass fort, som hadde et konsept og en driftsmodell vi likte og som ville komme i gang fort for å få med seg hele vintersesongen, sier Maria Sætersdal Remøe som er konseptutvikler for ombruk på Resirkula.

– Det har vært bra kjør her fra første dag og vi har fått utelukkende gode tilbakemeldinger, forteller Frøysaa som ikke trengte så lang betenkningstid når muligheten dukket opp.

– Jeg og Hans Christian har lenge snakket om å starte noe sammen og da vi så stillingsutlysningen tenkte vi «Dette gjør vi. Dette har vi lengtet etter,» forteller Frøysaa som altså fort fikk erfare at et slik tilbud var noe folk virkelig ville ha.


Fortsetter i TV-bransjen

Og det å gi folk noe de vil ha er på ingen måte ukjent for Frøysaa. Han har opparbeidet seg spisskompetanse innen «konkurransereality» i TV-universet og har hatt en framtredende rolle i programmer som Energikampen, Farmen og Landskampen. Når du ser deltakerne konkurrere i disse programmene er det overhengende sjanse for at det er Frøysaa som har klekket ut konkurranseformen – og mekket det som trengs for å gjennomføre den. Den litt fiffige innretningen som ble benyttet i Landskampen hvor deltakerne må holde armene strakt ut fra kroppen lengst mulig er Frøysaas verk.

– Den snekret jeg på terrassen hjemme, sier Frøysaa som ikke har lagt TV-jobbing på is.

–Jeg har mitt eget selskap og det skal bestå. Dette er jo en type jobb som pågår i perioder og da vil jeg være mindre å se i butikken. Det er fordelen med å være to. Eller tre, for nå har vi ansatt en til, sier han.

– Vi ser store muligheter for å utvikle Resport videre, forteller Frøysaa.


Sliper også skøyter

Med en tredjemann på laget kan Resport legge enda mer i servicen de tilbyr kundene. De har allerede innført sliping av skøyter og smøring i ski, og med en til i staben vil denne type verkstedtjeneste kunne utvikles ytterligere. Og det er midt i blinken for en kreativ tusenkunstner som Frøysaa.

– Det er ikke alt jeg kan så godt, men da gjelder det å skaffe seg kunnskap om det. Sykkel har jeg mekket siden femteklasse, så det har jeg litt erfaring med. Det er moro å finne gode og smarte løsninger og det vi setter i stand må vi jo ut å teste. Det er hyggelig å kunne anbefale ting vi har testet ut, sier Frøysaa mens en ny kunde beskuer utvalget av ski.


– Jøss, jeg var ikke klar over at du hadde så mye i butikken, sier han.

Og det er noe mange blir overrasket over.

– Det leveres ting her daglig og vi prøver å ha så mye som mulig ute i butikkhyllene. Jeg er i hvert fall ikke bekymret for varetilfanget. Mye går fort unna og på sett og vis blir det en ny butikk fra uke til uke, sier Frøysaa som i størst mulig grad fyller hyllene med sesongvarer.

– Vi kjører tydelige sesonger her. Nå er det primært ski, skøyter, akebrett og hockeyutstyr vi har framme, men mot våren vil hyllene preges av turutstyr, sykler, rulleski og den slags, sier han.

Det har gått mye skøyter og annet vintersportutstyr til barn, litt som forventet, men også ski for voksne har det gått mye av.

– Det har jeg solgt langt mer av enn jeg trodde på forhånd. Koronaen slår litt begge veier, for nå er det flere som vil trene ute eller komme seg ut på tur, sier han.


Av alle slag

Gjenbruk og en mer bærekraftig tankegang ser ut til å være noe som har fått litt bedre fotfeste i befolkningen de siste årene og dette er noe Frøysaa også brenner for.

– Redesign og gjenbruk er helt suverent og det er helt supert at tingene vi får inn her kan komme med i loopen igjen. Mye av det vi har ser jo nesten ubrukt ut, sier han.

Og det har han rett i.

Noen av skiparene, akebrettene og hockeyhjelmene ser ut til å ha hatt en veldig kort sesong og framstår nesten helt nye.

Andre ting han har hengende og liggende egner seg nok bedre på museum enn til aktivitet og bør nok ikke tas i bruk uten riksantikvarens velsignelse.

En tilårskommen ergometersykkel, et loslitt luftgevær og tennisracketter som trolig smashet inn sitt siste poeng på 60-tallet er å finne blant haugevis av sekker og annet turutstyr på butikkens store lager.