(Hamar Dagblad)

Leseprøvene til Teater Innlandets tolkning av Larry Shues klassiker «Utlendingen» har startet opp.

Denne uken viste regissør Terje Strømdahl og de seks skuespillerne som skal spille i stykket fram de første smakebitene.

Avtroppende teatersjef Janne Langaas benyttet anledningen til å gi etterfølger Thorleif Linhave Bamle en nøkkel i gave.

– Hva er nøkkelen til suksess? Jeg er full av spenning, og gleder meg til å se dine nye tanker og visjoner til å bringe teateret lenger enn det er i dag, sa Langaas.

En rørt Bamle tok imot nøkkelen og delte en klem:

– Nøkkelen til suksess er å være så klok at man ikke tror at man kan alt. Og at man omgir seg med folk som kan mye mer enn en selv, sa Bamle.

«Utlendingen» er Teater Innlandets 79. produksjon.

– Morsomt, i og med at jeg er født i 1979. Det må jo være et slags tegn, sier Linhave og smiler.

– Hvorfor ble det nettopp «Utlendingen»?

– Det er en slags forlengelse av hva vi har hatt som tema i teateret denne høsten, gjennom blant annet «Den enfoldige morderen». Vi lever i et samfunn hvor ting stadig blir mer polarisert. Hvordan kan da unngå fremmedfrykt? Jo, gjennom kunnskap, kunnskap og kunnskap, sier Linhave.

Og det er den underlige Charlie Baker som skal gi publikum et håp om en bedre verden.

Baker, som spilles av Tom Styve, beskrives som ganske stusslig kar: Korrekturleser med sosial angst, lei av livet og på hotellreise i ingenmannsland. For å unngå å snakke med de andre hotellgjestene later han som om han er en utlending.

Det er mildt sagt duket for forviklinger.

– Men det viser seg også at han er en person som kan tilføre et miljø et vekst og mot, som kan nedkjempe «det skumle», sier regissør Terje Strømdahl.

Han har flyttet Baker inn i et motell i romantisk country-western-stil, hvor tiden har stått stille og som kan eksistere i Innlandet, men settingen er nok satt til USA.

– Stykket foregår i en slags ubestemmelig tid, men det kan nok være nåtid. Og tekstmessig skal vi lage noen gåter som blir løst og noen som publikum må gruble over når de kommer hjem, sier Strømdahl.

Han lover uansett å ha klart et svært underholdende stykke 23. januar. Da blir det premiere i Maihaugsalen i Lillehammer, men «Utlendingen» skal selvsagt på rundreise i hele Innlandet.

På scenen står også: Marit Synnøve Berg, Sunniva Du Mond Nordal, Roger Opdal Paulsen, Tom Styve, Anne Guri Tvedt og John Nyutstumo.