Frp-grasrota med nye asylkrav

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og partiets første nestleder Per Sandberg på pressetreff før landsmøtet til helga. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og partiets første nestleder Per Sandberg på pressetreff før landsmøtet til helga. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mens regjeringen strever med å få flertall for sine asylforslag i Stortinget, blir Frp-ledelsen møtt med krav om nye asylinnstramminger fra egne rekker.

DEL

Til helgen samles et tilsynelatende harmonisk Frp som flyr høyt på meningsmålingene, til landsmøte på Gardermoen.

Men før møtet blir Frp-leder Siv Jensen møtt med krav om en enda strengere asyl- og innvandringspolitikk:

Få kontroll over grensene inn til Norge. Innstramming i asylpolitikken. Norge må si opp Schengen-avtalen. Gi kommunene vetorett angående akuttmottak/asylmottak. Nei til kvotesystem for flyktninger i Europa.

Kravene fra Frps fylkeslag fremsettes på et interessant tidspunkt. For innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har allerede problemer med å få Stortinget med på flere av punktene i asylpakken som nå er til behandling. Ikke minst er skepsisen stor i samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Ø-TV: Peker ut forsvars- og asylpolitikk som hete temaer på landsmøtet

Frp holdt pressekonferanse i forkant av landsmøtet 2016.

– Politisk verksted

Verken Siv Jensen eller første nestleder Per Sandberg var interessert i å si særlig mye om forslagene da de holdt pressekonferanse om landsmøtet tirsdag.

Jensen slo fast at det er «stort engasjement» i Frp rundt disse spørsmålene.

– Dette temaet kommer til å være på alle europeiske lands dagsorden lenge fremover, sier hun til NTB.

– Å meisle ut ny politikk på et område hvor vi leverer mye, er ikke spesielt oppsiktsvekkende. Et landsmøte er et politisk verksted, men ingen vedtak er gjort enda. Nå skal vi først ha møte og debatt.

– Men er dette tidspunktet for å snakke om ytterligere innstramminger, når man vet hvor vanskelig det er for regjeringen å få gjennom de forslagene som allerede ligger der, med Venstre og KrF?

– At Frp evner å meisle ut ny politikk for fremtiden, samtidig som vi leverer politikk i dag, er bra. Et politisk parti som sitter i posisjon, må evne å gjøre flere ting samtidig, slår Jensen fast.

LES OGSÅ: Jensen: Viktig å diskutere fremtidens eldreomsorg

Venstre fikk beskjed

Partilederen brukte også anledningen til å gi en klar beskjed til Venstre-leder Trine Skei Grande: Ved ikke-sosialistisk flertall i 2017 vil det være helt merkelig om ikke Frp sitter i regjering.

Jensen slår fast at Grande lenge har ment det hun gjentok på partiets landsmøte sist helg, nemlig at hun helst hadde sett en borgerlig regjering uten Frp:

– Men nå er det nå en gang det omvendte som er tilfellet. Jeg mener de fire partiene har et godt grunnlag å samarbeide ut fra. Så har Frp sagt hele tiden at vi ikke støtter en regjering vi selv ikke er en del av.

Grandes forslag om et samarbeid mellom Høyre, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne etter valget i 2017 blir derfor kontant avvist fra Frp-hold.

– Hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall og et Fremskrittsparti på det nivået vi er i dag, vil det være helt merkelig å ikke være en del av en fremtidig regjering, sier Jensen.

Frp og Venstre står lang fra hverandre blant annet i klima- og miljøpolitikken og på asyl- og innvandringsområdet.

Frp-ledelsen varslet også at fornying av partiets politikk kommer til å stå sentralt på landsmøtet, hvor det blir diskusjoner om forsvar, eldrepolitikk og samferdsel.

Ø-TV: Frp-ledelsen holdt pressekonferanse før landsmøtet

Ø-TV sendte det hele direkte. Se pressekonferansen i opptak her.

Artikkeltags