Jubel for oljeambisjoner på Frp-landsmøte

Ø-TV sender partileder Siv Jensens tale til landsmøtet direkte.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Siv Jensen løftet fram oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen som en kampsak for Fremskrittspartiet, én uke etter at Trine Skei Grande erklærte at Venstre kjemper for permanent vern av områdene.

DEL

Til kraftig jubel fra Frps landsmøte understreket Jensen ambisjoner om olje- og gassutvinning. Og hun advarte bestemt mot å falle for det hun kalte miljøelitens dommedagsprofetier.

– Verden trenger hver eneste dråpe av den oljen Norge råder over, fordi verden da får tilgang til mer ren, norsk energi framfor kull. Derfor skal vi fortsette å lete og hente opp olje og gass fra stadig nye områder, understreket Frp-lederen.

– Løsingen på klimautfordringene ligger ikke i selvpisking, svartsyn og negativitet. I valget mellom å stole på Eldar Sætre og Rasmus Hansson, så er ikke jeg i tvil om hvem som vet mest om hvor trygg norsk oljeproduksjon er, sa Jensen – med henvisning til henholdsvis Statoil-sjefen og Miljøpartiet De Grønnes talsperson.

Motsetningene mellom Venstre og Fremskrittspartiet i olje- og klimapolitikken later til å blusse opp igjen etter de to partienes landsmøter. Jensen viet knapt et ord i talen om det borgerlige samarbeidet.

Ø-TV: Se Siv Jensens landsmøte tale i videovinduet øverst i saken!

Kommenterte ikke samarbeid

Hvordan hun vurderer mulighetene for at partiene kan jobbe sammen etter neste valg, ville hun ikke kommentere konkret.

– Det kommer til å være mange saker der de fire partiene som samarbeider i dag, ikke har likt standpunkt. Det mener jeg er en ærlig sak. Vi må gå til valg på den politikken vi mener er riktig, sier Jensen til NTB.

I Venstre understrekes det tydelig at saken vil bli like viktig for partiet inn i neste periode. De tar Frps oljeutspill med tilsynelatende ro.

– Dette har de sagt før. Denne kampen er vi forberedt på, sier nestleder Ola Elvestuen til NTB.

Han viser til samarbeidsavtalen, hvor de fire partiene ble enige om å la de omdiskuterte områdene ligge urørt i inneværende periode. Det kan fortsette, mener han, og tror at Frp vil være villig til å gi etter nok en gang.

Fremskrittspartiets partileder, Siv Jensen, brukte deler av sin tale til landsmøte på å bruke Oslos miljøpolitikk som eksempel på det motsatte av Frps miljøpolitikk. Hun sa at Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne bringer fram det verste i hverandre og advarte mot hva som kan skje dersom partiene finner sammen på nasjonalt nivå.

Ti år som leder

Jensen ble tatt imot med lang, stående applaus da hun gikk på talerstolen lørdag formiddag og mintes de ti årene hun så langt har fått som partileder.

Etter å ha listet opp Frps suksesser i regjering, vendte Jensen blikket videre. Nå skal partiet i gang med å meisle ut nytt program for neste stortingsperiode, og det er første gang partiet gjør det mens det sitter i posisjon.

– Vårt prosjekt for et bedre Norge er ikke ferdig i 2017. Det er nå det begynner, erklærte partilederen.

Oljenedturen og økningen i ledighet, særlig på Vestlandet, ble trukket fram som en av hovedutfordringene framover. Skattelettelser vil være viktig for å gi bedrifter og gründere muligheten til å vokse, framholdt hun.

Jensen brukte dessuten mye tid på å snakke om hvordan ny teknologi gir nye muligheter og fremmer omstilling i arbeidslivet. Man kan ikke tviholde på gammel teknologi, argumenterte hun, og viste til kassettspiller og dampmaskin.

– Dessverre har noen tendens til å beskytte gamle arbeidsplasser mot nye. Teknologi utfordrer. Men vi kan ikke la oss stanse av bedrevitere, politikere og forståsegpåere, sa hun.

Ø-TV: Se Siv Jensens landsmøte tale i videovinduet øverst i saken!

Artikkeltags