Folk med utviklingshemming kan møtes ute: – Alle mennesker bør få muligheten til å føle tilhørighet til en flokk

SAMARBEIDER; Turistforeningen og Norsk Forbund for Utviklingshemmede lager møteplasser sammen. Fra venstre Asbjørn Skogestad, Eirik Dahl og Lene M. Sætaberget.

SAMARBEIDER; Turistforeningen og Norsk Forbund for Utviklingshemmede lager møteplasser sammen. Fra venstre Asbjørn Skogestad, Eirik Dahl og Lene M. Sætaberget. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Over hele landet lages det arenaer utendørs der mennesker med utviklingshemming kan møtes. Mandag skjer det også i Elverum.

DEL

En tur i skogen letter tankene. Alle som har prøvd det, vet det. Eller annen form for fysisk aktivitet. En artig opplevelse har liksom ikke noe gyldighet om den ikke er delt med flere. Men alle kan ikke bare slenge seg i bilen og møte andre. Alle kan ikke bare snøre på seg tursko, finne seg en sti og telle furustammer de passerer.

Men de fleste kan det om de får hjelp og tilrettelegging.

Samarbeider for friluftsliv og vennskap

Den Norske Turistforening (DNT) trenger neppe noen nærmere presentasjon, men det kan nevnes at det er Norges største friluftsorganisasjon. Neste år har de 150-årsjubileum.

Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) arbeider for å bedre levekårene for mennesker med utviklingshemming. I Elverum har de eget lokallag med over hundre medlemmer.

I DNT har de startet et nasjonalt prosjekt som heter Friluftsliv, tilrettelagt for utviklingshemmede (FTU). Tilbudet er allerede godt oppe i ringene med mange arrangement over hele landet. I Elverum har de startet et samarbeid med NFU.

– Vår visjon er å skape et tilbud for utviklingshemmede og deres familie, venner og støtteapparat. Gjennom felles aktiviteter som er tilrettelagt for alle funksjonsnivåer ønsker turistforeningen å skape en felles arena for å ha det gøy sammen, sier Eirik Dahl. Han er prosjektleder i FTU (Friluftsliv, tilrettelagt for utviklingshemmede).

En del av flokken

Dahl bruker Per Fugellis begrep om flokken; «ikke vær et ettall på jorda. Bry deg om flokken din".

– Vi ønsker å lage arenaer der mennesker kan møtes og danne vennskap. Å gå på tur, spise sammen, synge sammen, gjøre ting sammen er eksempler på det. Alle mennesker bør få muligheten til å føle tilhørighet til en flokk, sier Dahl.

Men å møtes og gå på tur er bare en del av greia. Å snakke om opplevelsen, ha lyst til å oppleve det igjen, glede seg til neste tur, er også viktig. Kommunikasjonen om turen er så viktig at SINTEF i Trondheim skal forske på det. I FTU er det laget en app hvor symboler for turene og aktivitetene er lagt ut. Ved å bruke appen kan man kommunisere om aktivitetene.

Mandag skjer månedens aktivitet, den første i Elverum.

– Vi ønsker velkommen til Trimplassen i Svartholtet. Vi går en tur til en gapahuk, vi skal tenne bål, servere suppe og høre gitarspilling, sier Asbjørn Skogestad, leder i lokallaget til Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

Sektor for kultur i Elverum kommune og bofellesskapene i Elverum er samarbeidspartnere. DNT Finnskogen og omegn (fylkeslag) og DNT Elverum er medarrangør.

Artikkeltags