Branntårnet på Savalsetra får stå et år til

UTSETTES: Brannvakttårnet på Savalsetra i Løten skal rives, men det skjer ikke denne sommeren.

UTSETTES: Brannvakttårnet på Savalsetra i Løten skal rives, men det skjer ikke denne sommeren. Foto:

Rivingen av det gamle brannvakttårnet på Savalsetra i Løten er utsatt til neste sommer.

DEL

– Det er av rent praktiske hensyn, sier Endre Jørgensen, daglig leder i Løiten Almenning.

Han opplyser at tårnet blir stående til neste år, fordi det ikke var kapasitet til å gjennomføre riving i sommer. Det blir vurdert som trygt å utsette tiltaket, men vedtaket om å rive står fast.

Brannvakttårnet fra 1935 er et landemerke, men byggverket er i svært dårlig forfatning. Faglige vurderinger som ble gjort i fjor slo fast at fundamentet nær vegen er utsatt for telehiv og har begynt å svikte. Selve tårnet har en skjevhet på 50 centimeter.

Heller enn å la det kollapse, besluttet et enstemmig styre å rive tårnet.

Byggverket i funkisstil har en platting med hytte 12 meter over bakken. Herfra er det storslått og sørvendt utsikt mot flere av nabobygdene.

I over 30 år var brannvakttårnet bemannet av Lars Larsen, kjent som Lars i tårnet. Da skogbrannvokteren forlot sin post i 1974, var det fly som overtok jobben med å overvåke skogene.

I dag er tårnet uten fallsikring, og hytta er ulovlig å bruke.

Det er foreløpig ikke besluttet om det gamle branntårnet skal erstattes med et nytt utkikkstårn. Rett forbi tårnet på Savalsetra går Rondanestien, og like ved ligger ei DNT-hytte, som ble åpnet i fjor høst, etter stor innsats fra ildsjeler i Løten krets av Hamar og Hedemarken Turistforening.

Fra turisthytta ble åpnet i oktober i fjor og fram til sommerferien i år har om lag 140 gjester skrevet seg inn i hytteboka. Det er tall som overgår alle forventninger, ifølge Turistforeningen.

Artikkeltags