Tripp, trapp for veldig mange trimsko

FRA GJØRMESTI TIL TRAPP: Sven Grønstad (foran) har hentet trevirke fra egen skog, kappet og skåret til plank, og bygget trapp fra Rødsmoen og ned til Løpsjøen sammen med Arne Tangen, Finn Nygård og faren Stein Grønstad (bak).

FRA GJØRMESTI TIL TRAPP: Sven Grønstad (foran) har hentet trevirke fra egen skog, kappet og skåret til plank, og bygget trapp fra Rødsmoen og ned til Løpsjøen sammen med Arne Tangen, Finn Nygård og faren Stein Grønstad (bak). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

57 trappetrinn over ti høydemeter er bygget i Pilegrimsleden fra Rødsmoen og ned til Løpsjøen. Nå er det slutt på gjørme til langt oppover bena, takket være stirydder-gjengen.

DEL

Smidig og galant snor den nye trappa seg mellom trærne, på tørr avstand fra seig gjørme, vått gras og bekkefaret. Pilegrimsleden har hatt et veldig vått parti fra Rødsmoen og ned til Løpsjøen. Folk har hatt gjørme opp på låra og flere har vært uheldige og sklidd og falt på de gamle, glatte kloppene. Men nå kan man spasere eller springe de 57 trappetrinnene både enklere, tørrere og i hvert fall sikrere.

Det er stiryddergjengen som har stått for arbeidet, ledet av Finn Nygård. Den tidligere planleggeren i Åmot kommune har hatt far og sønn Stein og Sven Grønstad fra Åsta med på laget. Grønstad-karene har hentet materialer i egen skog, Sven har kappet og skåret til plank, laget moduler på fire meter, og kappet de til etter hvert.

– Vi begynte i mai, og i slutten av juni var det ferdig, sier Sven Grønstad.

De hadde klødd seg i hue, hvordan skulle dette løses. Far Stein så på nettstedet Bing, at i Tasmania (!) hadde de en løsning. Sven lot ideen gro, og satte det så ut i praksis.

Populær tursti

– Jeg hadde ikke tro på dette. Ikke i det hele tatt. Ikke før etter to dager. Da var de allerede godt i gang. Det er bare helt fantastisk det de har fått til. Så jeg har lyst til å kalle dette for Svens trapp, sier Finn.

Sven er ikke interessert i en slik benevnelse i det hele tatt. Han er bare glad for å finne en løsning som kan være brukbar for folk. Og etter gruppas erfaringer å dømme, så er det både turgåere, joggere og syklister som bruker stien fra Nesvangen til Løpsjøen flittig. Strekningen er rundt 7 km og her går Pilegrimsleden og Natur- og kulturleden sammen.

– Denne stien er godt rustet opp og merket. Den brukes av mange, og er en del av den offentlige Pilegrimsleden til Nidarosdomen, sier Turid Athammer. Hun er leder for Åmot Frivilligsentral. Hun satte ned en arbeidsgruppe, bestående av de nevnte tre, samt Arne Glomsvoll. Henning Sagstuen og Arne Tangen er også blant flere frivillige.

– Nina Hagebakken har tidligere år gjort en formidabel jobb med å merke og rydde stier. Det vi har konsentrert oss om nå, er å remerke. Så gror skogen fort igjen, så vi har ryddet litt også, sier Nygård.

Et tverrsnitt av Åmot

I tillegg til å ha laget den skulpturelle trappa ned mot Løpsjøen og Broskolen, har arbeidsgruppa kommet langt med å merke og rydde natur- og kulturstien som går fra vegkrysset Desetvegen og Osenvegen. Strengt tatt går stien fra Flåtestøa. Det går fint å parkere ved vegkrysset. Fra Osen arbeider Arne Tangen med merking og rydding, målet er å møtes et sted på vegen.

–Natur- og kulturstien er en læreveg. Her får man tilgang til et tverrsnitt av Åmot kulturhistorie, men også naturens mange varianter, sier Finn Nygård.

Over elva Vestre Æra har de bygget en ny bru, som er så høy at den går klar av isgangen. Neste prosjekt er ny hengebru over Østre Æra.

– Den er litt hissig, så vi bør lage en hengebru. Men vi har ikke pengene på plass, sier Nygård.

Nå håper stimerkegruppa at enda flere åmotinger og andre tar seg ut i skogen, spesielt skoleklasser.

– En fin mulighet for elevene hadde vært å gå en del av pilegrimsleden og Natur- og kulturleden hvert år, som tilsammen hadde utgjort hele leden, foreslår Finn Nygård.

Artikkeltags