Driftige damer syr og baker for hele bygda: – Ja visst er vi flinke!

MYE Å BY PÅ: Fra venstre Rigmor Sofienlund, Randi Sigstad, Anne Berit Ommundsen, Synnøve Gihlemoen, Else Karin Helgestad og Jorunn Myki klargjør for julemessa i Klokkergarden, forsamlingshuset ved Løten kirke. Foto: Merete N. Netteland

MYE Å BY PÅ: Fra venstre Rigmor Sofienlund, Randi Sigstad, Anne Berit Ommundsen, Synnøve Gihlemoen, Else Karin Helgestad og Jorunn Myki klargjør for julemessa i Klokkergarden, forsamlingshuset ved Løten kirke. Foto: Merete N. Netteland

– Jeg synes det må være lov å si at vi er flinke, sier Anne Berit Ommundsen i Klokkergardsringen. Den årlige julemessa har skaffet over 1,5 millioner kroner til drift av forsamlingshuset i Løten.

DEL

De andre damene kikker ned i sytøyet og vet ikke helt om de tør rose egen innsats, men det trenger de heller ikke. Bygda har vist at de setter pris på Klokkergardsringen. I høst ble gruppa av frivillige nominert til ildsjelprisen i Løten, og selv om de ikke vant denne gang, så varmer det å få gode tilbakemeldinger.

Fredag 23. november braker det løs igjen; tre dager med salg av nisser, engler, duker, strikketøy og mye, mye mer.

– Alle inntekter fra julemessa går til drift av Klokkergarden, sier Rigmor Sofienlund.

Selv har hun bakt 600 sirupssnipper og nesten like mange goroer, som bare venter på å bli kjøpt og spist. Salg av småkaker og matkaker er en viktig del av messa. I år er det også glutenfrie varer å få kjøpt, og damene er forberedt på storinnrykk av kakesultne kunder.

– Folk står i kø langt ute på parkeringsplassen når vi åpner. Nesten alt av kaker forsvinner på fredagen, sier Rigmor.

Bakingen starter damene med først i november. Strikking og annet håndarbeid foregår hele året. Når messa er over og alt ryddet vekk, unner medlemmene i Klokkergardsringen seg ferie til 3. januar. Da møtes de for å starte produksjonen til neste års julemarked.

– Vi møtes hver 14. dag, så det meste gjør vi jo hjemme, sier Rigmor Sofienlund.

De nøyer seg forresten ikke med produksjon og salg. Damene må medgi at de også kjøper en del.

– Ja, det har hendt at jeg har spandert ørkje, sydd det og så kjøpt det igjen sjøl. En blir jo glad i det en syr, sier Anne Berit Ommundsen og smiler.

I tillegg til julevarer, kaker og gaver inne, blir det bålpanne og salg av julenek ute. Det blir også loddsalg og kafé.

Fjorårets julemesse ga over 120.000 kroner i inntekter til Klokkergarden. Nå har ildsjelene holdt på i 18 år, og de gir seg ikke.

– I år blir julemessa finere enn noen gang, så vidt jeg kan skjønne, sier Anne Berit.

Artikkeltags