Kun tre igjen i Tolga Røde Kors

FLERE MED; Områdeleder Harry E. Tjernstad ønsker flere med i Røde Kors Hjelpekorps, og særlig i Tolga hvor det er prekær mangel på mannskap.

FLERE MED; Områdeleder Harry E. Tjernstad ønsker flere med i Røde Kors Hjelpekorps, og særlig i Tolga hvor det er prekær mangel på mannskap. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tolga Røde Kors sliter med lite mannskap og ser mørkt på å innlede vinteren med kun tre hjelpekorpsarbeidere i staben.

DEL

– Tolga Røde Kors Hjelpekorps trenger deg, er budskapet fra leder Oddbjørn Sundmoen i Tolga Røde Kors Hjelpekorps, som nå ønsker seg flere kolleger.

For i de beste årene var det over 15 godkjente hjelpekorpsarbeidere i Tolga Røde Kors. nå er det kun tre igjen i kommunen som ved årsskiftet hadde vel 1600 innbyggere.

– Vi må ha hjelp til å hjelpe, sier områdeleder Harry Tjernstad.

Han påpeker at mangel på mannskap er noe flere korps sliter med, og at det nok gjenspeiler trenden i samfunnet.

– Tynset er blant korpsene som har bra rekruttering, men mange andre korps sliter. Vi trenger alle typer mennesker, så det er bare å melde seg, sier Tjernstad.

Inviterer til møte

For å forklare hva Røde Kors driver med inviterer Tolga Røde Kors til åpent møte torsdag 8. desember.

– Da kan vi ta en uformell prat med folk og forklare om de ulike arbeidsoppgaver vi trenger hjelp til, sier Sundmoen.

Han er tydelig på at ikke alle frivillige trenger å være godkjente hjelpekorpsarbeidere.

– Når vi har aksjoner trenger vi også folk til å koke kaffe og lage mat. Vår viktigste inntektskilde er flaskeinnsamling, og vi trenger hender til å sortere flasker, nevner Sundmoen som eksempler.

Men han påpeker at dersom de tre i Tolga som er godkjente hjelpekorpsarbeidere skal bruke tiden sin på flasker, blir det liten tid til andre ting.

– Vi er veldig ønsket på idrettsarrangementer, men der må vi ofte si nei fordi vi er for få. I tillegg kommer leteaksjoner og hjelp til ambulanser utenfor allfarvei, sier han.

Som førstehjelpsvakt på idrettsstevner og festivaler har mannskapet med seg nødvendig førstehjelpsutstyr, samband og transportutstyr slik at de straks ta seg av folk som er blitt skadet.

– Godt samarbeid

Røde Kors Hjelpekorps er den største frivillige aktøren innen den norske redningstjenesten. Hjelpekorpsene rykker ut på kort varsel og er alltid klar til innsats.

– Takket være godt samarbeid mellom de ulike lokale hjelpekorpsene så klarer vi å fungere selv med tre stykker, sier Sundmoen.

Han lokker også med store utdanningsmuligheter innen Røde Kors, der det meste av utgiftene dekkes av organisasjonen.

Han påpeker at som frivillig i Tolga Røde Kors Hjelpekorps kan folk få bli med i en åpen og inkluderende organisasjon.

– Du vil få opplæring og veiledning, bevis for dine opparbeidede kompetanser, samt muligheter for å drive med aktiviteter tilpasset din tid, ditt nivå og dine interesser. Det eneste du trenger er interesse for å bidra i lokalsamfunnet, sier Sundmoen.

Artikkeltags