Gå til sidens hovedinnhold

Frp-Johnsen: – Innlandet Bondelag svikter melkeprodusentene fullstendig

– Utakk er verdens lønn, svarer leder Elisabeth Gjems i Innlandet Bondelag.

Hun er overrasket over at stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) takker for matforkleet som han og de andre stortingsrepresentantene i Innlandet har fått i gave med at Innlandet Bondelag svikter melkeprodusentene fullstendig.

Viktigere å beskytte Tine

– Jeg takker for forkleet og skal bruke det når jeg lager mat. Jeg synes Innlandet Bondelag generelt gjør en god jobb. De er dyktige til å påvirke oss politikere og er en viktig samfunnsaktør, men jeg savner dem på laget for å slåss for Synnøve Finden. Der er de helt fraværende, sier Johnsen.

Han mener hele budskapet i gaven er at Innlandet Bondelag i et notat skryter av at regionen er Norges største på matproduksjon og den tredje største på melkeproduksjon. Det er viktigere å beskytte landbrukssamvirket og Tine enn å sørge for økt melkeproduksjon, matproduksjon og konkurranse, hevder han.

– Bondelaget satt stille og så på at staten betalte norske melkebønder for å legge ned en melkeproduksjon tilsvarende 100 millioner liter melk, og at Tine flagget ut Jarlsberg-osten. Hvorfor engasjerer de seg ikke i kampen for å få flagget gresk yoghurt hjem til Norge og Østerdalen? Synnøve Finden har behov for 50 millioner liter melk for å starte yoghurtproduksjon på Tolga, sier han.

Må kjenne sin besøkelsestid

Johnsen håper at Innlandet Bondelag engasjerer seg mer i jordbruksoppgjøret framover med å vise at de er opptatt av melkeproduksjon og ikke bare Tine.

– Det kunne vært enda større melkeproduksjon, men da må de kjenne sin besøkelsestid og bidra til at for eksempel Synnøve Finden får nok melk til å satse på Tolga. Jeg savner Bondelaget på laget for å sørge for yoghurtproduksjon på Tolga, og oppfordrer dem til ikke bare å komme med fagre ord og skryte av at de er så opptatt av melkeproduksjon i Innlandet. De må faktisk gjøre noe med at vi skal satse på melkeproduksjon og norsk mat. Synnøve Finden og økt norsk melkeproduksjon bør kunne bli et tema i jordbruksoppgjøret. Budskapet er at de faktisk må gjøre noe med at vi skal satse på melkeproduksjon og norsk mat for å styrke matberedskapen og selvforsyningsgraden, sier han.

– Må betale riktig pris for melka

Elisabeth Gjems hadde ikke ventet en slik reaksjon når en gave blir tatt imot.

– Jeg anbefaler Synnøve Finden å ringe og bestille den melken de vil ha til den samme råvareprisen som Tine. Vi ønsker lykke til med produksjon av norsk yoghurt på Tolga. Det vi er opptatt av som bønder og bondelagsmedlemmer er å få opp melkeprisen. Så tenker jeg at både Synnøve Finden og Tine må betale riktig pris for melken. Jeg håper at Tor André Johnsen også engasjerer seg i at det er økonomi i å produsere melk i Norge, kvitterer bondelagslederen.

– Det vi sliter med er at importerte melkeprodukter som yoghurt og ost er billigere og konkurrerer ut norske melkeprodukter. Faktisk tilsvarte dette over 1.000 gjennomsnittsbruk i 2020. De billige varene holder prisen nede, og de er produsert under andre kvalitetskrav enn de norske. Når det gjelder å kjempe for bondens vilkår tenker jeg at Johnsen som Frp-representant kan kikke seg selv i speilet i forhold til hva som er ført av politikk fra hans partis statsråder. Innlandet har en veldig fin og variert matproduksjon og vi er veldig stolte av at vi bidrar til at Innlandet er matregion nummer en, sier Gjems.

Kommentarer til denne saken