Gå til sidens hovedinnhold

Frukt- og bærbonanza i ølhyllene

Det er ville tilstander i ølhyllene når det gjelder inntog av øl med innslag av frukt og bær.

Bonanza er ikke bare en gammel westernserie på tv, det er også et meksikansk lånord, som egentlig betyr fint vær. I gullgravertiden i USA ble ordet synonymt med rike gullforekomster og rask rikdom. Den digitale ordboka Clue påpeker at bonanza i dagens norsk brukes om en uventet oppsving på børsen, mens ordet på norsk slang betyr ville tilstander. Og det er akkurat i den betydningen at jeg bruker ordet i tittelen på dagens ølspalte.

Det er rett og slett ville tilstander i ølhyllene når det gjelder inntog av frukt og bær i ølet. Monkey Brew i Trondheim bruker til og med slagordet «Fruit is the new Hops» (frukt er den nye humlen) på boksen!

Salikatt Bryggeri: Mango Smoothie (terning 6)

Det er ikke lett å oppdrive øl fra det lille, men hyperpopulære Salikatt Bryggeri i Stavanger. Får du sjansen, er det bare å slå til. Nylig var jeg innom Vinmonopolets spesialutsalg for øl i Lillehammer, og der var det Salikatt i hyllene i form av en syrlig, uklar og veldig god berliner weisse med masse mangosmak.

Vault City Brewing: Blueberry (terning 5)

Vault City Brewing i Dundee i Skottland har åpnet hvelvet (the vault) og sendt et velsmakende blåbærøl (6,5 prosent) ut på markedet. Ølet har en utrolig slottsrosa farge, det er uklart, og det smaker faktisk blåbær i tillegg til at det er veldig syrlig på en litt snerpete måte. Et friskt øl med mye bærsmak!

Hogna Brygg: Frisk – Bringebær (terning 5)

Hogna Brygg i Midtre Gauldal er stadig ute med spennende bærøl. Sist bryggeriet ble omtalt her i ølspalten, var da blåbær-ølet i Frisk-serien var ute. Nå er bringebærølet (5,5 prosent) klart, og det er også svært godt: Mørkerødt og uklart med mye bringebærsmak, men også en del humlebitterhet.

Monkey Brew: Fruit Sour (terning 4)

«Fruit is the new Hops» fastslår Monkey Brew i Trondheim og følger opp med et øl (4,7 prosent) brygget med pasjonsfrukt, mango og bringebær. Ølet er inspirert av den syrlige, tyske ølstilen gose, og det er mørkerødt med null skum. Det er litt uelegant, men det har flust av snerpende frukt- og bærsmak.

Bådin: Blåmannsisen (terning 3)

Hvis det er for mye humle i frukt- og bærølet, blir det fort litt feil. Blåmannsisen er en pale ale (5,5 prosent) med blåbær fra bryggeriet Bådin i Bodø. Her er det lite blåbærsmak, noe syrlighet, men mest bitterhet. Blåbærene har uansett gitt ølet en fin purpurfarge og en aroma med bærpreg.

Brewski: Pango IPA (terning 3)

Brewski i Helsingborg satser også på frukt og bær. Dette ølet (5,9 prosent) med ananas, mango og pasjonsfrukt er lysebrunt og uklart med et gulhvitt skum. Ølet overraskende bittert i forhold til innsalget som en slags fruktcocktail. De tropiske smakene må vike for bitterheten – og det er jo litt bittert ...

Kommentarer til denne saken