Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at lukrativ ordning forsvinner

Stortingskandidat Yngve Sætre (H) frykter at den lukrative gaveforsterkningsordningen kan forsvinne ved et eventuelt regjeringsskifte.

Gaveforsterkningsordningen innebærer at staten yter et tillegg på 25 prosent av gavebeløpet ved private pengegaver til kunst og kulturinstitusjoner. Ordningen ble innført av Høyres daværende kulturminister Thorhild Widvey i 2014. 574 millioner kroner er totalt utbetalt i denne ordningen for perioden 2014 til 2020.

Nå vil Ap skrote ordningen. Partiet fastslår i sitt valgprogram for perioden 2021–2025 at offentlig støtte ikke skal være betinget av private donasjoner. Ap mener at ordningen bidrar til å forsterke forskjeller.

– Rammer kulturlivet

Både Skogmuseet og Glomdalsmuseet i Elverum har nytt godt av ordningen, og Sætre frykter at den blir borte ved et eventuelt regjeringsskifte.

– Det kommer til å gå ut over kulturen i hele landet, og i Innlandet er Anno museum en av institusjonene som vil bli rammet. Anno museum har mottatt bidrag til flere prosjekter gjennom denne ordningen, blant annet 375.000 kroner til «Det fantastiske treet» på Skogmuseet og 125.000 kroner til «Kongens nei»-utstillingen på Glomdalsmuseet, påpeker Sætre.

– Trenger privat kapital

Han viser til at kulturinstitusjoner i Innlandet har mottatt til sammen 37 millioner kroner siden ordningen startet i 2014.

– Jeg begriper ikke hva forslaget til Ap skal være godt for. Hvis Ap får viljen sin, kommer det til å gå utover framtidige prosjekter innen kunst og kultur i Innlandet. Vi kan ikke bygge samfunnet bare på offentlige midler, vi trenger også privat kapital og engasjement for å utvikle samfunnet. Jeg mener gaveforsterkningsordningen er et svært godt redskap, som bidrar til at kulturlivet får større midler og flere ben å stå på, påpeker Sætre.

– Bør bli mer gunstig

Han sier Høyre ønsker å gjøre det mer gunstig å gi gaver til kulturformål.

– Vi vil også innføre en ordning hvor sponsorbidrag til kultur er fradragsberettiget. Det vil gjøre det enda mer gunstig for private å bidra til kulturformål, opplyser han.

Østlendingen har spurt Aps stortingskandidater Anette Trettebergstuen og Nils Kristen Sandtrøen om hvorfor partiet vil avvikle gaveforsterkningsordningen, men foreløpig uten å få svar.

Kommentarer til denne saken