Gå til sidens hovedinnhold

Frykter fyllekjøring i julebordsesongen

Artikkelen er over 1 år gammel

Antall skader på elsparkesykkel øker, og mange skadde har vært påvirket av alkohol eller andre rusmidler. Nå frykter forsikringsselskap flere skader i forbindelse med julebord.

– Spesielt i Oslo ser vi klare tendenser til at berusede personer skader seg på elsparkesykkel. I oktober var en av fire skadde påvirket av alkohol eller andre rusmidler, og nå i julebordsesongen er det all grunn til å frykte flere ulykker med elsparkesykkel når berusede personer skal hjem på glatta i lakksko og finstas, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

40 alvorlig skadd

En rapport fra Oslo universitetssykehus viser at Skadelegevakten har registrert 661 skader hittil i år, av disse er 40 alvorlig skadd.

– Elsparkesykkel er ikke er ufarlig, spesielt hvis en er beruset og kommer i fart på glatt føre. Vi har i det siste registrert mange skadesaker der folk har skadet seg selv eller krasjet i parkerte biler, noe som medfører erstatningsansvar. Det er samtidig bekymringsfullt at vi gjentatte ganger ser at sikkerheten ikke alltid er i fokus hos brukerne, sier han.

Tar stor risiko

Det er i dag kun krav til lys foran og bak på en elsparkesykkel, men ikke til hjelmbruk, piggdekk eller forsikring.

– Jeg tror ikke mange som bruker elsparkesykkel helt er klar over hvilken risiko de utsetter seg for dersom de ikke har en forsikring som dekker skader eller ulykker. Få har forsikring som dekker skade på en selv, men hva hvis du riper opp en bil eller enda verre, skader andre? Det kan bli en dyr fornøyelse dersom man kommer i erstatningsansvar, sier Brandeggen.

Lad aldri om natten

Han anbefaler alle som eier egen elsparkesykkel å bruke piggdekk på vinteren, samt tenke nøye over hvordan batteriet lades.

– Det har vært flere alvorlige branntilløp hvor lading av elsparkesykler har vært medvirkende årsak. Lad den derfor alltid under jevnlig påsyn, men aldri om natten mens du sover. Uansett om du lader inne eller ute bør du holde oppsyn og koble ut strømtilførselen så fort batteriet er fullt, påpeker han.

Kommentarer til denne saken