Gå til sidens hovedinnhold

Full jobb på dagsorden i Våler: – Nå er det ikke lenger nok med et klapp på skuldra

– 100 prosentstillinger er målet, og nå må vi gjøre noe i praksis for å få til det. Nå er det virkelig på tide at lavtlønnede får et skikkelig løft. Ikke minst de som har stått i første linje i kampen mot korona, fortjener mye mer enn et klapp på skuldra.

Fungerende Våler-ordfører May-Liss Sæterdalen (Ap) varsler at hun kommer til å sette ned et utvalg som skal jobbe med dette i Våler. Med i det arbeidet blir blant andre leder og nestleder i hennes parti, henholdsvis Ingrid Gundersen og Sol Olastuen.

– Vi har sett hvordan ansatte i helse, omsorg og pleie har stått på og jobbet for fullt og vel så det under koronapandemien. De har stått i et hardkjør uten like og jobbet mye mer enn de har stillinger til. Det eneste de fikk var et klapp på skuldra. Og det er de virkelig verd, men de er verd så mye mer. Full stilling og et lønnsløft er et ikke urimelig krav. Det gjelder ikke bare i Våler, men også ellers i landet, sier ordfører May-Liss Sæterdalen.

Stadig viktigere

Temaet skulle vært en del av 1. mai-markeringen i Våler. Men på grunn av pandemien blir det ingen tilnærmet vanlig 1. mai. Det blir en liten oppmerksomhet til de som har bygd landet og bor på institusjoner som Våler Omsorgssenter og Vålertunet. De og de ansatte der er verd en blomsterhilsen og får det.

– Nå blir det andre 1. mai uten arrangement, blir det i hele tatt mulig å få en gammeldags tilstand igjen på en dag som har hatt laber oppslutning de siste årene?

– 1. mai blir viktigere enn noen gang framover, og da ikke minst i forhold til dette med fulle stillinger og et lønnsløft. Det er bedrøvelig at unge ikke lenger velger å ta helsefagutdannelse bare for å få en liten deltidsstilling. Det må det gjøres noe med. Når vi ser på alderen på vår befolkning i Våler, vil det være et enormt behov for å ha folk nok til å ta seg av dem. Hvem skal gjøre det i stillinger som ikke er heltidsstillinger og i tillegg er lavtlønnede. De vil kanskje satse på en slik utdanning hvis det er en fast stilling med skikkelig lønn i andre enden, sier Sæterdalen, Ingrid Gundersen og Sol Olastuen.

På offensiven

De understreker at ulikheter i samfunnet har med politikk å gjøre, og at det derfor er nødvendig å sette den på den politiske dagsorden både lokalt og sentralt.

– Vi ønsker å være på offensiven med dette. Det er nok utfordringer framover, og 1. mai vil fortsatt være en dag å markere dette og vise at folk i deltidsstillinger og lavtlønnede har noen som vil kjempe for dem. Det skal vi gjøre sammen med fagbevegelsen, understreker de tre Våler-kvinnene.

Nå blir det altså den andre 1. mai på rad uten de vanlige arrangementene. I Våler har bekransning av krigsgravene på Haslemoen og andre bautaer i bygda vært en del av oppgaven for 1. mai-arrangøren. Nå er det overlatt til kommunen og lagt til frigjøringsdagen 8. mai.

Blomster til Våler Omsorgssenter og Vålertunet blir delt ut dagen før 1. mai.

– De som ønsker å følge de digitale markeringene, har anledning til det. Så får vi jobbe videre med de nevnte sakene og håpe at vi har kommet et stykke lenger til neste 1. mai, sier May-Liss Sæterdalen, Sol Olastuen og Ingrid Gundersen.

Kommentarer til denne saken