2020-utgaven av den store mat- og landbruksmessa i Berlin arrangeres fra 17. til 26. januar, og fylkesrådet i Hedmark fylkeskommune mener det betyr mye at bedrifter fra Hedmark får anledning til å delta.

– At Fjellnettverket for tredje gang får mulighet til å presentere seg og sine produkter i det internasjonale markedet er en viktig strategisk satsing. Denne satsingen vil bidra til økt verdiskaping innen mat- og matopplevelser i Fjellregionen, heter det i saksutredningen, som konkluderer med en bevilgning på 100.000 kroner.

Satser stort

Norge satser stort på Internationale Grüne Woche (IGW), som er det offisielle navnet på det gedigne arrangementet. Dette er en av verdens største matmesser. Den arrangeres i et 20-talls store messehaller, har rundt 1.500 utstillere fra over 60 land og om lag en halv million besøkende hvert år.

Norges stand er på 400 kvadratmeter, og budsjettet er vanligvis på rundt 10 millioner kroner.

Norge bruker såpass med penger på dette store arrangementet for å styrke omdømmet for norsk mat og reiseliv. Norges stand vekker som regel oppsikt og anerkjennelse, og den er svært populær blant de i hovedsak tyske gjestene på messa.

Stort spleiselag

Når det gjelder Fjellnettverkets deltakelse, er bare den kostnadsberegnet til 2,85 millioner kroner.

Deltakelsen er et spleiselag mellom en rekke fylkeskommuner og fylkesmenn. Bidraget fra Hedmark fylkeskommune er altså 100.000 kroner, Oppland fylkeskommune stiller med samme beløp, mens Fylkesmannen i Innlandet betaler 200.000 kroner.

Når Nortura Tynset og Eggen Gardsysteri byr på smaksprøver i Berlin, er det ikke gratis for dem som vil smake. Selv smaksprøvene er med i finansieringen av messebesøket, beregnet til 200.000 kroner.