Den boblende kreativiteten sin bruker Gabriella Kinde til å smelte sammen med og være i ett med naturen.

Det gir seg utslag i kunstneriske prosjekter som ikke alltid er helt etter boka, men mer av den lekende, morsomme og finurlige sorten.

Født i Sverige

Gabriella ble født i Sverige og var bare ett år gammel da familien hennes flyttet til Portugal. Der bodde hun til hun kom til Norge som seksåring. Siden har hun bodd i Oslo og rundt om på østlandsområdet, før hun kom til Alvdal i 2017. Der har hun slått rot.

Akkurat nå er det samarbeidet med Atelier Austmarka om stol-prosjektet «Pust i bakken» under Kul Tur Festival i Austmarka utenfor Kongsvinger som opptar mye av tiden hennes.

Intensjonen med stolprosjektet er å lage morsomme, gledesfylte og skulpturelle stoler, som hun på sikt håper kan brukes permanent som et sted å sette seg ned langs turstier for nettopp å ta en pust i bakken.

Som på den lille runden mange går langs Vestbredden i Austmarka.

Morsomt og gir inspirasjon

Kul Tur Festival er ny av året og arrangeres 23.–25. september. Arrangementet er en blanding av markedsdag og «Trette menn-marsj», som bygger på lokalhistorie fra Finnskogen.

Marsjen er en felles tur som i år inkluderer et lite stykke inn i Sverige med temporær kunst ute langs Vestbredden i nærheten av Atelier Austmarka.

På en kulturell markering ved grensen med blant annet minikonsert rundt et bål, skal smileys-stolene i alle regnbuens farger være med.

– I fjor var det ingen samlende festival, bare en separat tundag/markedsdag og «Trette Menn-marsj». Jeg stilte ut fire stoler, uten at noen av dem var med smileys. Disse stolene er med i år også, mens resten av de 13, muligens 14 andre stolene er nye, sier Gabriella.

Hun har også klart å fullføre «Ravn, budbringer av gode nyheter», som kommer til å overraske litt med å endre plassering med ujevne mellomrom under utstillingen.

Utstillingen kommer til å bli stående i Austmarka uka etter høstfestivalen også.

– Nyhetene på «Ravn, budbringer av gode nyheter» er hentet fra lokalaviser i Fjellregionen, så en del kommer fra Østlendingen og Arbeidets Rett. Hyggelig å se at det var så godt utvalg av positive nyheter å velge mellom, legger Gabriella til.

Positive tilbakemeldinger

Hun har fått veldig mange tilbakemelding på at folk synes stolprosjektet er morsomt og gir dem inspirasjon.

– Jeg håper å ta med meg stolene til andre steder her i området også. De kan absolutt brukes for eksempel i foajeen i Tynset kulturhus, eller utenfor kulturhuset. Tanken med «Pust i bakken» er ikke at det skal være stor kunst. Jeg vil at stolene skal være allment tilgjengelige for alle som ferdes ute i naturen. Da kan de ta seg en pust i bakken langs turstien, hvis de vil, understreker stol-kunstneren.

Hun er egentlig utdannet som grafisk designer, men opplevde at det var trange tider og litt vanskelig å komme tilbake i bransjen etter å ha fått tre barn.

Nå jobber hun på Tynset sjukehus og i hjemmetjenesten i Alvdal. Ved siden av tar hun utdanning som sykepleier på Tynset.

Helse i hvert smil

– Kunsten bringer meg noen kroner, men er mest for min egen helses skyld. Det er faktisk fysisk beviselig at glede gir helse. Da tenker jeg at jeg kan spre litt glede og morsomheter også til tilfeldige forbipasserende. I hvert fall dette prosjektet som er litt ko-ko i positiv forstand, sier Gabriella.

– Stolprosjektet er lekende, rampete og litt uventet. Det går ikke på bekostning av noen og folk kan enten skjønne det, eller bare gå rett forbi. Det er helse i hvert smil. Da tenker jeg på at jeg gir en liten bit helse til hver person som trekker på smilebåndet. Jeg liker det som er uventet jeg, da. Bare det er i positiv forstand, smiler hun.