Gå til sidens hovedinnhold

Gardtassing med noe for alle -ikke minst for de små

Katten og hønene, geitebukken og påfuglen sørget for de store opplevelsene for de minste under helgas gardtassing i Våler og Åsnes.

Truende uvær i morgentimene lørdag ga ikke de beste utsiktene. Men så vel torden som regn ga seg, og det ble en dag med fine opplevelser for mange, ikke minst for de yngste.

Bugarden på Flisa hadde de store opplevelsene for de yngste med de nevnte dyr og fugler. Og ikke minst gardskatten som vesle Else Larsen Moløkken falt for. Og hønene som Victoria Nyland likte ekstra godt.

På Bugarden var det også et ekstra spennende tilbud for de voksne denne gangen, nemlig vinsmaking. Utflyttede Flisa-mannen Stein Erik Ansethmoen var på plass for å fortelle om sin satsing på vinproduksjon i Italia, samt å lære deltakerne de rette knep når det dreier seg om vinsmaking. Suksess ble det også.

Ansethmoen kunne fortelle at det har værdringer om at man der må få inn den vinen, Vinesko, som Ansethmoen produserer i Italia.

Ellers åpnet det kunstutstilling på Syversætre, der det også var tradisjonelle Gardtassing-aktiviteter som steinovnsbakst og mye mer.

Etter en pause var det gardtassing igjen på Austvang gard i Hof der det ble stekt vafler i det store jernet på svartovnen, samt utsalg av diverse produkter. Randi Mælum driver Austvang.

På Braskerudsetra i Våler serverte Erik Fleischer og Roy Thomas Lervik rømmegrøt og annen setermat. Smør og pultost var det mulig å kjøpe med hjem.

Med var selvsagt også Helen Davey på Vesterhaugen i Våler. Hennes gardsysteri, gardskafè og forskjellige husdyr, trekker alltid folk, små som store.

Ved Torvdriftsmuseet i Våler var det anledning til å se modellene fra jubileumsutstillingen i Christiania i 1914, samt få en innføring i torvdriftens historie.

Gardtassing har det nå vært i 15 år i Solør, og den holder seg godt som trekkplaster på så vel lokale som andre mer langvegs fra.

Kommentarer til denne saken