Gå til sidens hovedinnhold

Gleder og overraskelser i Øvre Årdal

Ikke var det noe hotell som var åpent, og bryggeriet svarte ikke på e-posten jeg sendte med spørsmål om en liten omvisning. Likevel tok vi sjansen på en helgetur til Øvre Årdal. Det har vi ikke angret på.

Tya Bryggeri i Øvre Årdal var et viktig mål for turen. Derfor var det ikke så fristende med hotell på Årdalstangen 12–13 kilometer unna. Det var for langt å gå, og det var skralt med busser. Taxi var en mulighet, men så fikk vi det utrolig gode rådet å sjekke om det var ledige rom på Svalheim Gard i Utladalen.

Tya Bryggeri: Fall Session IPA (terning 5)

Man må ikke dra til Øvre Årdal for å smake på Fall Session IPA fra Tya Bryggeri, for dette ølet har nasjonal distribusjon. Fall betyr foss, og her viser navnet til Vettisfossen, Nord-Europas høyeste uregulerte foss med et fritt fall på 275 meter. Ølet er en såkalt session IPA, en relativt alkoholsvak india pale ale (4,7 prosent), som er kobberfarget og uklar med et gulhvitt skum og en fruktig humlearoma. Ølet er friskt med en gressaktig bitterhet, en ferskenaktig fruktighet og bra maltsødme. En behagelig ettersmak står for avslutningen.

Selve indrefileten på bilturen fra Elverum og Hamar til Øvre Årdal begynner i Tyinkrysset, der fylkesveg 53 tar av fra E16 og følger den sørvestre bredden av innsjøen Tyin, går videre over fjellet, før den dramatiske, bratte og svingete nedstigningen mot Øvre Årdal, som i tillegg til fantastisk utsikt også varter opp med noen korte, men veldig mørke vendetunneler.

Å kjøre her er en opplevelse i seg selv, og den nevnte utsikten byr både på overveldende vestlandsnatur og et glimt av det enorme smelteverket til Hydro Aluminium, tidligere Årdal og Sunndal Verk. Elva Tya, som renner ut av Tyin, er utbygd og gir vannkraft til Hydro Aluminium, som også huser Tya Støperi.

Da vi ankom Øvre Årdal stoppet vi på Tya Bakeri & Kafé i Storevegen i sentrum for kaffe og ferskt bakverk, før vi kjørte inn i den vakre Utladalen. Der ligger Svalheim Gard. Det var ingen til stede på gården da vi kom, men vi hadde fått et telefonnummer vi skulle ringe ved ankomst for instruksjoner. Det var ingen andre som skulle bo der den helga, vi fikk hele våningshuset for oss selv, og vi kunne velge hvilket av de koselige og fine rommene vi ville ha. Det sto ferske pizzasnurrer på kjøkkenet, og i kjøleskapet fant vi frokosten, som var inkludert i prisen. Et utrolig kult sted å overnatte!

Vi gikk de tre kilometerne tilbake til sentrum i Øvre Årdal. Det var blitt ettermiddag, og Tya Bakeri & Kafé var i ferd med å forvandle seg til Tya Bar. Serveringsstedet ligger vegg i vegg med Tya bryggeri, og det var ikke få kortreiste og velsmakende øl å velge mellom, men en tappekran fanget oppmerksomheten: Watermelon Tears, et samarbeidsøl fra Tya Bryggeri og Trysil Bryggeri! Dessverre var det tomt, så vi satset heller på Fall Session IPA fra fat.

Det ble også en tur innom puben med det mektige navnet Samhold før nasjonal skjenkestopp nærmet seg, og vi tok taxi tilbake til gården i Utladalen. Det ble snakk om kjente folk fra Årdal. – Per Hillestad, sa sjåføren uten at navnet på trommeslageren i Lava gjorde inntrykk. Han ga ikke opp:

– Hva med mora til Tone Damli?

– Ja, hva med henne?

– Hun er fra Årdal!

Kommentarer til denne saken