– Dette er superkult! Nå skal vi gå minst ei mil, sa storebror før de sammen med pappa Erik testet løypene på Trysil-Knut Arena fredag formiddag.

Da begynte det virkelig å bli folksomt på og rundt arenaen.

De to brødrene og deres foreldre, Erik og Josefin, fikk dermed en hvit avslutning på en grå høstferie – rent værmessig – en lang kjøretur unna Motala i Östergötlands län.

45 mil

– Det er 45 mil til Motala, men vi har hatt noen flotte dager siden vi ankom onsdag. Blant annet har vi vandret i Hundfjället ved Sälen. Det er moro for guttene, og for oss, å få teste tidligsnøen før vi drar hjem. Nå får vi en liten smak av vinter, sa Erik Spetz.

I løypene befant det seg også 16 utøvere Granåsen Skiteam i Trondheim. De fikk sin første økt på snø, og ser nå fram mot sesongåpningen på Beitostølen tredje helg i november.

– Herlig å være på snø igjen. Det er litt bløtt og seigt, men annet er det ikke å vente ettersom det fremdeles er såpass mildt, sa Henrik Hilmarsen (16) fra Tolga.

Trener Kenneth Fredheim (25) mente at forholdene var overraskende gode.

Positivt overrasket

– Torsdag, da vi prøvde løypene for første gang, var det pissregn, men likevel er forholdene gode. Jeg er positivt overrasket over hvor bra det er, sa Fredheim, som ikke la skjul på at det var godt å få snø under skiene etter mange økter på rulleski.

Gruppa fra Granåsen Skiteam ankom Trysil onsdag. Fredag hadde de to mil i løypene som i år strekker seg over fem kilometer, litt kortere enn foregående år.

Lørdag og søndag blir det to nye økter før de drar hjem til Trondheim igjen.

Dette er åttende gang Trysil tilbyr sultne langrennsløpere treningstid på snø før vinteren igjen har festet sitt grep. Det er blitt en tradisjon at treningsgrupper fra Norge og utlandet, pluss familier og privatpersoner, drar til Trysilfjellet for å bruke tidligskiløypene som er anlagt av sommerlagret snø.

Sommerlagret snø

Et par hundre meter unna langrennsarenaen var fremdeles maskiner i sving mens arenaen ble fylt opp av langrennsløpere fredag formiddag.

Snøen som brukes har ligget lagret under et lag med flis, på termofrost, på snølagringsplassen ved klatreparken Høyt & Lavt.

I år er det gjort noen endringer på tidligsnø-produktet, forteller Torbjørn Amdal, konstituert daglig leder i Trysilfjell Utmarkslag.

– Blant annet har vi valgt å åpne langrennsløypene en uke senere i år, for å sikre best mulig kvalitet på produktet. Vi legger en litt tykkere såle enn vi først hadde tenkt på grunn av mildværet som er nå. Vi har tro på at løypene vil holde seg bra fram til vi får kuldegrader og natursnø. I tillegg er det gjort oppgradering på arenaen med bedring skilting i løypene. Det vil gjøre langrennsarenaen tryggere for alle som trener der, sier han til Destinasjon Trysil (DT).

Treningssted for landslag

I en pressemelding forteller DT at det har vært en økning på bestillinger fra internasjonale langrennsinteresserte, som ikke har vært her de siste årene på grunn av koronarestriksjoner. Flere landslag drar årlig til Trysil for å få sine første snøøkter før den internasjonale sesongen starter.

– Det er veldig gøy at vi kan bidra til at flere får muligheten til å starte skisesongen tidlig hos oss i Trysil, sier Gudrun Sanaker Lohne, destinasjonssjef for SkiStar Trysil til DT.

PS: Fremdeles virker det som om også Trysil må vente på natursnø. I langtidsprognosene til yr. no, som strekker seg fram til søndag 13. november, er det kun «røde» grader i sikte.