Gå til sidens hovedinnhold

Gode bøker og godt øl

Jula er her, og kanskje passer det med en ølbok til en ølinteressert tante eller onkel?

Utvalget av ølbøker er ikke så stort i år som de siste årene. Selv om det er gitt ut færre ølbøker i år, er i alle fall en publikumsvinner på plass. Da tenker jeg på «Øl hele året», der Stian «Staysman» Thorbjørnsen spiller en sentral rolle. For dem som liker litt grundigere faktabøker, finnes det alternativer.

Og vi må ikke glemme ølet.

Derfor avsluttes juleølspalten med to fantastisk gode juleøl, klassikerne Ringnes Julebokk, samt Jule Avec fra Berentsens Brygghus.

Stian «Staysman» Thorbjørnsen & Jørn Idar Almås Kvig: Øl hele året – Goliat Forlag (terning 4)

Jørn Idar Almås Kvig har skrevet grundigere bøker enn denne kjendisboka, men han har hatt det gøy som mentor på Staysmans reise fra øldrikker til ølkjenner. Det gjenspeiles i boka, som er underholdende samtidig som den byr på mye grunnleggende ølkunnskap.

Jon Gangdal: Mor Borg – Sisyfos Forlag (terning 5)

Vet du hvorfor Hansa Borg Bryggerier fortsatt har norske eiere? I denne grundige og til tider spennende boka, skrevet av fjellklatrer og forfatter Jon Gangdal, får du vite hvordan Borg-arving Hanne Egenæss Wiig (Mor Borg) sikret norsk eierskap i Hansa, Christianssands Bryggeri og Borg. Dette er bryggerihistorie av beste merke!

Sissel Brunstad: Norsk ølhistorie – frå Odins skål til i dag – Skald forlag (terning 5)

Denne lille hemmeligheten av en ølbok ble strengt tatt gitt ut i fjor, men jeg visste ikke om den før jeg så den utstilt på biblioteket. Boka er spekket med ølhistorie fra tidlige tider fram til vår tid. Dette er en tettskrevet, faktarik bok for dem som virkelig er interessert i å fordype seg i norsk ølhistorie, ja, den er et funn i så måte!

VGs Ølguide (terning 3)

VGs Ølguide byr på flere spennende reportasjer, denne gangen fra Voss, blant annet, der OL-mester Kari Traa samarbeider med Voss Fellesbryggeri om å brygge øl. Igjen er det et minus at 56 av de 132 sidene inneholder en lang oppramsing av norsk øl, såkalt test, der flere av omtalene er de samme som i tidligere utgaver, til og med med samme trykkfeil. Ikke særlig elegant gjenbruk ...

Ringnes Bryggeri: Ringnes Julebokk (terning 6)

Sitter man i godstolen med en av ølbøkene, kan det jo passe med litt juleøl i glasset, for eksempel Ringnes Julebokk (ni prosent). Ølet er nesten svart med et flott rødskjær og et gulbrunt skum. Brente toner, knekk og karamell, samt en tydelig bitterhet, gir god smak. Trolig er årets Julebokk enda bedre neste jul!

Berentsens Brygghus: Jule Avec (terning 6)

Dette er et utsøkt og uhyre elegant dessertøl. Jule Avec (ni prosent) er et mørkt, nesten svart øl med et vakkert rødskjær og en aroma preget av brent malt og rosiner. Der har du smaken i dette fløyelsmyke og sødmefylte ølet også, hvis du legger til litt bitterhet og hint av mørk sjokolade! God jul!

Kommentarer til denne saken