I en bygd hvor alle kjenner alle er det vanskelig å ikke knytte seg til plassen og skape minner.

Man vokser opp med en håndfull av mennesker rundt seg som man står svært nær, og kanskje har gjort i generasjoner.

Med utviklinger i samfunnet har det ført til at flere og flere har flyttet vekk fra bygder.

Dette er tilfelle for Sjølisand i Rendalen.

Bygda som hadde over 200 beboere da Vigdis Andrå vokste opp der på 50-tallet, har nå en underkant av 40.

Møtes oftest i begravelser

Tidligere generasjoner har ikke blitt stoppet i å endelig møtes igjen og se tilbake på oppveksten de tilbrakte sammen.

Det er nemlig Vigdis Andrå, Arve Nordlie og Bjørn Nysveen som har tatt på seg å arrangere en minnekveld på Sjøvang Grendehus.

– Nå møtes folk oftest i begravelser, da er det artigere å kunne treffes på andre måter, ler Nordlie som håper på at folk setter pris på at det blir godt gammelt liv på Sjøvang igjen.

10. september er det klart for minnekveld på Sjøvang Grendehus.

Til arrangementet har de fått godt over 100 påmeldte.

For de tre arrangørene har det lenge vært prat om et større møte for dem i bygda. Men Andrå sier planleggingen ikke startet før i februar i år.

Andrå var usikker på om de ville rekke å få det til på seks måneder, med så mye film og bilde materiale som skulle gjennomgås.

– Vi har jo tenkt på det i mange år, at det hadde vært fint, så i februar tok vi endelig grep, påpeker Andrå

– Vi har alle hatt hver våre oppgaver og gått bra som hånd i hanske, smiler hun.

Minnereise

I 60 år har Bjørn Nysveen jobbet med film og video, så det falt naturlig at han skulle ta seg av å sette sammen en minnereise. Men det var ikke svært lite materiale å gå igjennom.

Tidligere og nye beboere blir lokket fram med bilder og film fra Sjølisand og Rendalen, som har blitt spart på i over 75 år.

– Jeg fikk lyst til å sette sammen en lengre film av eldre som har gått bort, som vi som bodde der husker. Det er mange gamle klipp som ingen har sett før, sier Nysveen.

Andrå sier det lever ektefeller og etterkommere fra avdøde, som kan få se sine røtter og hvor de kommer fra.

– Vi har ledd mye og tatt til tårene, for disse minnene er så rørende. Så det blir veldig fint å se så mange igjen, fortsetter Andrå, som gleder seg til å se tilbake på minner med gamle kjente.

Tar med tradisjonene

Gjennom kvelden vil de påmeldte bli underholdt av lokale musikere som Lasse Johansen, Bente Kvile Buflod, Hans Olav Trøen, Arnfinn Hanstad og Tore Halvorsen.

Halvoren har selv fine minner fra Sjølisand og husker det som et knutepunkt fra han var liten gutt.

– Da bodde jeg i Rendalen og skulle ta bussen til Rødsbakken, måtte jeg bytte i Sjølisand. Jeg husker jeg var livredd, men fikk god hjelp til å finne fram. Senere giftet jeg meg med ei derifra, og har alltid hatt fine opplevelser der, sier Halvorsen som gleder seg veldig til 10. september.

Den yngste musikeren som skal underholde på minnekvelden, er 22 år gamle Halvor Myrberget fra Rendalen.

I lang tradisjon har trekkspill vært en gjenganger i bygda. Vigdis Andrå kan huske flere spilte instrumentet på møteplasser og arrangementer gjennom oppveksten, og det var noe hun ønsket å føre videre.

Alle er velkomne

Lasse Johansen håper at flere vil bli inspirert til å arrangere minnekvelder og samlinger for mindre bygder.

Opp gjennom årene har musikeren vært der flere ganger i forbindelse med musikkopptredener og føler seg godt knyttet til stedet.

Johansen og Andrå ble kjent som 11-åringer. Senere har de vært i samme vennegjeng og hatt kontakt gjennom musikkarieren til Johansen. I flere år var også Andrå frisøren til musikeren.

Den tidligere frisøren ønsker at de som vil skal melde seg på og oppleve hvor fin plassen hun vokste opp på er.

– Vi har fått mange påmeldte og det er vel nesten fult, men vi får plass til de som melder seg på før fristen går ut, smiler Andrå.