For 50. gang skal republikken feires med internasjonale stjerner

STORSATSING: Statsminister Even Wiger og hans regjering gjør en storsatsing til den 50. Republikken Finnskogen.

STORSATSING: Statsminister Even Wiger og hans regjering gjør en storsatsing til den 50. Republikken Finnskogen. Foto:

Det er internasjonale stjerner som finske Arja Saijonmaa og svenske Cecilia Vennersten og norske Mari Boine som skal trekke ekstra med folk når republikken proklameres for 50. gang fredag 12. juli. – Vi har valgt å sikte mot stjernene i forbindelse med jubileet.

DEL

Det sier statsminister i Republikken Finnskogen, Even Wiger, og hans mannskap har det meste på plass alt.

– Vi har lyst til å gjøre noe ekstra i forbindelse med jubileet. Og da ville vi ha den beste kulturelle buketten det var mulig å oppdrive. Disse tre artistene passer utmerket til Republikken Finnskogens formål og historie. De representerer det beste fra våre nærmeste naboer, sier Wiger i en pressemelding.

Åpningskvelden blir det for første gang an konsert på Finnetunet, og der er det altså de tre nevnte artistene som blir de store trekkplastrene.

Finlands svale

Hun har vært på besøk i republikken tidligere. Arja Saijonmaa var der for snart 20 år siden. Hun er kanskje mest kjent for «Jag vill tacka livet». Nå kommer hun altså til jubileumsrepublikken.

– Når den skogfinske kulturen først skal feires, ønsker også republikkens regjering å invitere en stor artist fra en annen minoritet. Verdensmusikeren Mari Boine har gitt ut 10 album og slapp nylig sin første på engelsk, «See the Woman». Fra Sverige kommer Cecilia Vennersten, for evig forbundet med gigant-hiten «Det vackraste som finnes». Med dette laget kommer fredagskvelden på Finnetunet til å bli en koselig og varm markering av de 50. Finnskogdagene, sier statsminister Even Wiger.

 KOMMER: Arja Saijonmaa sammen med Oddvar Neby da hun besøkte Finnskogen i 2001.

KOMMER: Arja Saijonmaa sammen med Oddvar Neby da hun besøkte Finnskogen i 2001. Foto:

Konferansier for kvelden er Øivind Roos.

– Dette er et fantastisk program. Jeg trodde statsministeren tullet da han presenterte det, for dette er jo tre legender, tre av de største vi har. De er jo prisbelønte verdensstjerner. Det bør komme 10.000 for å oppleve dette. Noe lignende har vi aldri hatt i distriktet. Dette er et arrangement av internasjonalt format, sier Roos.

Høynet statsbudsjettet

For å få stjernelaget til Finnskogen har det vært nødvendig for Republikken Finnskogens regjering å høyne statsbudsjettet.

– Vi har ingen handlingsregel. Vi tar av de tilgjengelige fond vi har. Økt offentlig pengebruk i republikken vil skape økt aktivitet i økonomien på Finnskogen i sommer. Vi regner med fullt hus hele helga. Om den økte bruken av offentlige midler skulle føre til økt inflasjon i våre nabonasjoner Norge og Sverige, er jo det bare en indikasjon på at vi har lyktes, sier statsminister Wiger.

Da gjenstår bare en bekymring, nemlig at Finnetunet har begrenset plass.

– Blir det ikke plass til alle innenfor gjerdet, er det under Finnskogdagene god tradisjon i å finneplasser også utenfor der man kan få med seg et brukbart lydbilde. Det sier seg selv at vi ikke kan utvide Finnetunet, men viser det seg ønskelig, er jo det i seg selv ganske fascinerende, sier statsministeren.

Billetter legges ut alt i disse dager, og de er tilgjengelig på utsalgssteder i Svullrya og på nett.

Artikkeltags