Ønsket 40.000 mennesker velkommen til mart'n

UTEKINO I ELVARHEIMPARKEN: Små og store rigget seg til for en time og 20 minutter med Flåklypa på stort lerret under åpningen av Grundsetmart'n.

UTEKINO I ELVARHEIMPARKEN: Små og store rigget seg til for en time og 20 minutter med Flåklypa på stort lerret under åpningen av Grundsetmart'n. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I mildt snøvær ble lasskjørerne votteklappet inn til Grundsetmart'n. Nå er den 400 år lange handelstradisjonen i gang. Så satte folk seg godt til rette i snøen.

DEL

– Det er aller første gang.

Slik svarte folk som hadde møtt opp til utekino i Elvarheimparken. Vi skriver mars, vi registrerer bløt snø, på grensen til sludd. Det ble vurdert avlysning av dette nye tiltaket tidligere på dagen. Men da ville jo alle som hadde planlagt fire lag ull, varmt drikke, sitteunderlag, varmeduk,og for ikke å glemme at de hadde gledet seg til å sitte ute i skumring for å se kino, gå glipp av noe.

Så planen ble opprettholdt. Dermed kunne enda flere elverumsinger og tilreisende tilskrive kontoen for nye opplevelser noe nytt; utekino.

Med popkorn fra bua i hånda og snødryss på armene, var alle klare da Månelyst i Flåklypa satte i gang på lerretet. Både barn og voksne ble fjetret med en gang, og latterhylene spredte seg i snøfonnene.

Noen minutter tidligere var Grundsetmart'n åpnet.

– I disse dager kommer det 40.000 mennesker til Elverum. Vi prøver utekino i år. Så kan det hende det blir en ny tradisjon, sa kultursjef Line Margrethe Rustad.

MART'N 2019 ÅPNET: Kultursjef Line Margrethe Rustad og fungerende ordfører Arnfinn Uthus åpnet årets mart'n med Søbakken skolekor.

MART'N 2019 ÅPNET: Kultursjef Line Margrethe Rustad og fungerende ordfører Arnfinn Uthus åpnet årets mart'n med Søbakken skolekor. Foto:

For sjøl om Grundsetmart'n er 400 år, så er det mye som har endret seg også.

– Vi skal holde på i 400 år til. Minst, sa fungerende ordfører Arnfinn Uthus.

Han erklærte mart'n for åpnet, og dermed toget lasskjørerne inn. Den ene stolte hesten etter den andre, med karer og kvinnfolk, unger og bikkjer med. De kom til Skogheim på Bergerskogen onsdag, og torsdag reiste de til Sætre i Sørskogbygda. På kvelden kom de til Leiret.

Søbakken skolekor sang, og så startet utekinoen.

LASSKJØRERNE KOMMER: De tradisjonsrike lasskjørerne ankom Elvarheimparken klokka 1800 i mildt snøvær. Så er årets mart'n åpnet.

LASSKJØRERNE KOMMER: De tradisjonsrike lasskjørerne ankom Elvarheimparken klokka 1800 i mildt snøvær. Så er årets mart'n åpnet. Foto:

Artikkeltags