Gyda Westvold Hansen (17) fra Dalsbygda og søstrene Marte (18) og Mari Leinan Lund (20) fra Tolga er de tre jentene som utgjør historiens første norske kvinnelandslag i kombinert.

– Vi går inn i den mest spennende tiden for jentene de neste årene. Disse tre kommer alle fra Nord-Østerdal som har sterke kombinerttradisjoner, og de er «pioneer» på et nytt landslag, sier sportssjef for kombinert, Ivar Stuan i en pressemelding.

Kombinert er fortsatt den eneste olympiske grenen der kun menn får lov å konkurrere på øverste nivå, men kvinnekombinert har vært i rivende utvikling de siste årene.

Sist vinter ble det første juniorverdensmesterskapet arrangert, og I 2021 får jentene for første gang konkurrerer i et verdensmesterskap for seniorer, på lik linje med gutta, under mesterskapet i tyske Oberstdorf.

– Vi besluttet å etablere et elitelag for jenter for kommende sesong. Hensikten er å stimulere til økt inspirasjon og innsats blant utøverne. Kombinertkomiteen tror også at signaleffekten ved etablering av et landslag vil virke motiverende for utøvere som ligger i utviklingslaget, forteller leder av kombinertkomiteen, Edgar Fossheim.

Gyda Westvold Hansen, Therese Johaug sitt søskenbarn, er per dags dato Norges klart beste kombinertjente, og en av verdens beste.

Hun tok sølv under junior-VM i Lahti og gikk også til topps under kontinentalcupkonkurransen i Utah like før jul.