Biskopen vender ikke sin venn Khalid Ahmed ryggen

FØRST I ROSETOGET: Khalid Haji Ahmed, som overlevde Utøya, ledet an i rosetoget gjennom Hamar sammen med stortingsrepresentant Knut Storberget (til venstre), Stange-ordfører Nils A. Røhne og biskop Solveig Fiske 22. juli i fjor.begge FOTO: BJØRN-FRODE LØVLUND

FØRST I ROSETOGET: Khalid Haji Ahmed, som overlevde Utøya, ledet an i rosetoget gjennom Hamar sammen med stortingsrepresentant Knut Storberget (til venstre), Stange-ordfører Nils A. Røhne og biskop Solveig Fiske 22. juli i fjor.begge FOTO: BJØRN-FRODE LØVLUND

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Han er fortsatt min venn, fastslår biskop Solveig Fiske, som ikke vender Khalid Haji Ahmed ryggen, selv om han nå er siktet for falsk forklaring. Hun sier han trenger all den hjelp og støtte han kan få.

DEL

Det er ikke mange månedene siden Khalid, som har somalisk bakgrunn, sto på domkirketrappa i Hamar sammen med biskop Fiske, stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) og Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap). Det var 22. juli 2012, dagen for nasjonal minneseremoni etter terrorangrepene på Utøya ett år tidligere.

Det var dagen alle, med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen, snakket om å ta vare på hverandre. Khalid hastet hjem til Hamar etter å ha vært på Utøya, for å minnes broren sin Isma, som i motsetning til ham selv, ikke slapp unna terroren på AUF-leiren med livet. Khalid gikk først i rosetoget gjennom Hamars gater sammen med Fiske, Storberget og Røhne.

ALT OM KHALID-SAKEN:

Mediestorm

Mandag denne uka stilte han på fylkestinget, men tirsdag var stolen hans tom. Han måtte bli med politiet til avhør i stedet for å møte som folkevalgt.

Han er nå siktet for å ha avgitt falsk forklaring i forbindelse med asylsøknaden sin fra 2002. Siden har det vært stor oppmerksomhet om ham i media, ikke minst i hjembyen Hamar, og nettavisenes kommentarfelter har vært fulle av negative kommentarer.

Selv har Khalid vært sparsom med å ytre seg. Han opplyste til Østlendingen/Hamar Dagblad tirsdag ettermiddag at han var i avhør som vitne i en sak, men nå er det altså klart at saken dreier seg om ham selv. Siden har han kommunisert via sin advokat Eivor Øen.

Om han blir funnet skyldig, kan saken også få konsekvenser for familien hans, siden Khalid var den første som kom til Norge. De andre har kommet til Norge på familiegjenforening.

Menneskeverd

Biskop Solveig Fiske sier til Østlendingen at situasjonen er krevende for Khalid og hans familie.

– Han trenger nå all den støtte og hjelp han kan få av oss som kjenner ham, og som bryr oss om ham. Vi må ikke glemme hans engasjement for menneskeverd og rettferdighet. Mange av oss ble berørt av måten han delte sin egen og sin families sorg på etter 22. juli. Khalid ga sorgen etter 22. juli et ansikt. Han har også bidratt sterkt i offentligheten til gjensidig respekt og forståelse. Han er en aktiv og engasjert person, sier Fiske, som ikke vil kommentere selve politisaken utover å minne om at en siktelse ikke er ensbetydende med skyld. Dessuten understreker Fiske:

– Jeg regner meg som Khalids venn også etter dette.

Daglig kontakt

Onsdag kom nyheten om at Khalid har meldt seg ut av Ap. Hedmark Ap-leder Bente Elin Lilleøkseth sier han ikke er blitt presset til det, at han har valgt det selv, og at hun tar utmeldelsen til etterretning.

– Gjør dere noe for å hjelpe ham?

– Vi har hatt daglig kontakt med ham siden tirsdag. Vi har sagt at vi er her, dersom det er noe vi kan gjøre for ham, sier Lilleøkseth og legger til at dørene på Folkets Hus i Hamar står åpne for ham om han vil komme for en prat og en kaffekopp.

– Han vet at vi er der for ham som medmennesker, sier hun.

Årets medmenneske

Selv ble Khalid kåret til årets medmenneske 2011 av Mental Helse Hamar.

Bakgrunnen var hans sterke engasjement for ungdom i Hamar.

Khalid har imidlertid vært i hardt vær tidligere.

I fjor høst vedtok Hamar Ap å åpne eksklusjonssak mot ham fordi han ikke tok avstand fra sterk jødehets i en diskusjon han deltok i på Facebook.

Khalid beklaget det hele, og saken ble lagt død.

Artikkeltags