Gå til sidens hovedinnhold

Byttet ut rus med hund

Artikkelen er over 15 år gammel

I helga vant han langdistanseklassen i Hamar Hundekjørefestival, men for Ronny Frydenlund har livet også bydd på rusavhengighet og motgang.

Han tilbakela 18 mil på 10 timer, 15 minutter og åtte sekunder. En skikkelig kraftanstrengelse for 30-åringen fra Hamar Trekkhundklubb, skulle en tro.
– Klart det er langt og hardt, men skikkelig moro, og jeg har utkjempet langt tøffere slag enn dette. Jeg var rusmisbruker fra jeg var 18 til 28 år, sier han.

Startet med hasj
Frydenlund forteller at han begynte med hasj da han flyttet til Oslo som 18-åring.
– Jeg fortsatte med sterke stoffer og brukte det meste innen rus. Men aldri heroin, fordi jeg alltid har hatt skrekk for sprøyter, smiler Ronny Frydenlund.
Men han blir for alvorlig når han tenker tilbake på tiden som rusmisbruker.
– Livet mitt så ikke pent ut, og jeg ville ofte ut av rusmisbruket. Men det var ikke lett, og det måtte en alvorlig trafikkulykke til for å få meg på bedre tanker, sier Frydenlund.
Ulykken skjedde i 2000. Brumunddølen knakk ryggen på to steder.

Kjæreste og barn
– Jeg fikk meg en skikkelig vekker. Jeg begynte å tenke over livet mitt og hvordan jeg levde. Ulykken var faktisk med på å forandre livet mitt til noe langt bedre, sier han.
Etter trafikkulykken flyttet han hjem til Brumunddal. I 2002 søkte han om plass ved Tyrili-kollektivet, hvor han ble i ett år. Samme år møtte han Liliane Kaashagen Telle. De ble kjærester og fikk barn.
– Jeg følte at livet begynte å bli kjempebra. Likevel besluttet jeg å søke om plass ved Frankmotunet i Folldal for å bli ytterligere rehabilitert. Institusjonen benytter hundekjøring som en del av opplegget. For meg har Frankmo-tunet betydd enormt mye, forklarer Frydenlund.

Hadde et «normalt» liv
30- åringen har ikke vært ruset siden september 2003. Han har er ikke redd for å havne på «kjøret» igjen.
– Jeg føler at jeg har full kontroll over livet mitt, og er sikker på at jeg aldri havner utpå igjen.
– Hva mener du er årsaken at du begynte med narkotika?
– Det kan skje hvem som helst. For meg startet det da jeg flyttet til Oslo for å jobbe. Det begynte med hasj og gikk seinere over til blant annet amfetamin. I 10 år holdt jeg det gående.
Ronny Frydenlund forteller at han på mange måter var en «vellykket» misbruker, med full jobb og et tilsynelatende normalt liv.
– Så du var ikke fast inventar i gatebildet i Oslo?
– Nei, på ingen måte. Det er lett å skjule et misbruk. Men før eller siden blir man skikkelig sliten og lengter etter et nytt liv. Heldigvis klarte jeg det.

Skal bli best
Ronny Frydenlund vant helgas langdistanse på Gåsbu med to minutters margin til Tommy Snellingen. Brumunddølen håper på mer suksess utover vinteren. Neste mulighet til førsteplass er i Femund-løpet som starter 2. februar.
– Distansen er 65 mil og det skal kjøres over fem dager. I mars er det NM, og distansen er 50 mil. Målet er å bli best, sier Frydenlund som trener fem ganger i uka.
– Enkelte ganger blir det nesten i meste laget, men jeg stortrives og synes at livet er herlig, avslutter Ronny Frydenlund fra Brumunddal.

Kommentarer til denne saken