Debuterer med imitasjoner

Artikkelen er over 11 år gammel

Kåre Magnus Bergh fra Hamar ble kjent som Idol-programleder, men det er kunstner han egentlig er. Nå debuterer han i hovedstaden.

DEL

Bergh har takket nei til å være med i en ny runde av Idol. I stedet er han radioprogramleder i P4 Bandit og kunstner.
Lørdag åpnet hans første separatutstilling i Kunstnerforbundet i Oslo. Han har kunstutdannelse ved Kunstakademiet i Bergen og Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt.
Mens han jobbet med Idol hadde han sin aller første separatutstillingsdebut på Galleri Bouhlou i Bergen i 2005.

Falsk og ekte
Ni store malerier har fått plass i overlyssalen hos Kunstnerforbundet i Oslo. Bildene er satt opp mot hverandre.
– Ideen dreier seg om hva som er ekte og hva som ikke er ekte, sier Kåre Magnus Bergh.
I motivgruppene som inngår i utstillingen forsøker han på ulike måter å problematisere hva som forstås som en original og hva som kjennetegner en kopi.
I maleriene fra seriene Imitating Real og Imitating False settes representasjoner av marmor opp mot hverandre. På store aluminiumsplater gjengir Bergh imitasjoner av ekte marmor og imitasjoner av falsk marmor. Det siste kan ligne på billige badromsplater, og settes i et grelt lys i forhold bildene som imiterer ekte marmor.
– De færreste har råd til ekte marmor, men marmor på rull er noe annet. Det handler om å skape en illusjon om at det er noe annet, sier Bergh.

Avslørt
En annen form for avsløring foregår i den mer humoristiske skildringen, Imitating Sculpture (revealed), hvor en person gjemmer seg bak et marmorert teppe. Personens forsøk på å kamuflere seg som marmorskulptur, mislykkes som følge av at teppet er for kort slik at to signalrøde sko kommer til syne nederst. Er det kunstneren selv som blir avslørt?
– Kanskje er det meg selv, sier han med et lurt smil.
– Jeg har prøvd så godt jeg kan å imitere utgangspunktet, men det er mulig jeg blir avslørt, sier han.
I tusjtegningen The Garden, vises de barokke Versailles-hagene bak en sløret hinne av kaotiske og heftige strøk. Hinnen distraherer betrakterens evne til å strukturere motivet og fremkaller mulige varsler om en forestående undergang.
Her har han brukt tusj på voksduk. Men det ser ikke slik ut på avstand, og det er det som er hele poenget, skal vi tro kunstneren.
– Det er illusjonen igjen. Man tror det er noe annet, sier Bergh.
Utstillingen varer til 25. februar.

Radio
I november i fjor startet P4 kanalen P4Bandit, en rockekanal som spiller alt fra tradisjonell rock til det ungdommen hører på.
Sammen med Tor Milde er Kåre Magnus Bergh programleder i programmet Cowboymat.
– Der synser vi om de glade 1870-årene, alt fra hestehold til jakt med pil og bue og skyting, også mat da selvfølgelig, sier Kåre Magnus Bergh.
Tor Milde og kunstner Bergh møttes under fjorårets Ido-runde, og har fant en felles interesse i countrymusikken. Hamar-gutten Kåre Magnus har også lenge spilt i countryband
– Nå har vi et program vi kan spille sære countrylåter. I tillegg er det et skravleprogram og vi liker begge å skravle, sier han.
– Radio er supermorsomt, legger han til.
– Bedre enn TV?
–Jeg vet ikke, men vi har stor frihet, og vi slipper samme eksponering som det var med TV.
– Vil du gjøre TV igjen senere?
– Jo, det kan jeg gjerne gjøre hvis det rette dukker opp et inter, og det lar seg kombinere med kunsten. Jeg må holde på med noe så jeg får gjort dette også, sier han og vifter med armene mot maleriene i Overlyssalen.
Det er ikke noe rart han ønsker la kunsten få en stor plass i livet, når han endelig kan stille ut det mest prestisjefylte utstillingsrommet i hovedstaden.
Når hamarsingen har fått en hel måned i et av landet beste lokaler burde maleriene kanskje også ha fortjent en plass på hjemmebane i Kunstbanken.
– Det er et fantastisk sted, og de har vist mye bra, sier Bergh om hjembyens kunstscene.
Neste gang burde byens befolkning slippe å dra helt til Oslo får å se Bergh leke med imitasjoner.Artikkeltags