Et dataspill har blitt til en offisiell idrett. Våren 2004 ble maskindans registrert som idrett og ble tatt opp i Norges Idrettsforbund. Dataspillet ”Dance Dance Revolution” samler ungdommen, og i helgen er det NM, for andre gang, i Dansehuset på Bryn utenfor Oslo.
Ti tråkk
Anders Hafreager fra Hamar danser på ”Dance Dance Revolution”-maskinen inne på Sagatun kino. Vanskelighetsgrad er ”ekspert”, og han danser en dans som krever opptil ti tråkk i sekundet!
- Puh! Dette er kondisjonskrevende, sier en svett Anders.
Her har han tilbragt mye tid:
- Det koster ti kroner per dans. Jeg har vel lagt igjen rundt 10.000 kroner på denne maskinen og maskinen på Norrøna Bowling, som er hakket bedre, sier 18-åringen.
På skjermen dukker det opp instruksjoner om hvor guttene skal tråkke. Anders og Stian tråkker på en plate med sensorer. Hvor perfekt man treffer og hvor bra timingen er gir utslag i poeng på skjermen.
- Kjempeartig! Jeg tror årsaken til at dette er blitt en suksess er at man får umiddelbar tilbakemelding når man gjør noe riktig eller feil. Poengscoren avslører hvor god eller dårlig man er. Og jo mer man prøver, desto bedre blir man, sier Anders.
Dans og moro
Maskindans kombinerer dans, moro og fysisk aktivitet lokker nye tilhengere. Enkelte skoler har installert maskiner som lar barna prøve seg. Til og med treningssentre introduserer nå maskindans.
Anders og Stian er medlemmer i foreningen DDR Norway (www.ddrnorway.no), som arrangerer åtte konkurranser årlig. Og Norsk danseforbund har tatt maskindans under vingene, slik at de som danser er blitt organisert. Verdens største danseorganisasjon, International Dance Organization (IDO), med medlemmer i 75 land, følger opp maskindanserne, og neste sommer kommer det første verdensmesterskapet.
- Da kan man vinne en slik dansemaskin, som man kan ha hjemme. Den koster 100.000 kroner, så det er litt av en premie, smiler Anders, som ikke har store forhåpninger om å slå igjennom internasjonalt.
Høyt nivå
For øvrig så ble det første Europamesterskapet i maskindans arrangert i Vikingskipet under årets The Gathering, med deltakere fra 14 forskjellige nasjoner.
- Hvordan går det i NM?
- Jeg er relativt fersk, i og med at jeg startet med maskindans for et år siden. Og er bare med for moro skyld, sier Stian, som ikke tror han vil hevde seg blant de rundt 50 påmeldte til helgens NM.
- Drømmen er å havne blant topp ti. Men det er mange gode der ute. De beste danser perfekt danser med 15 tråkk i sekundet som krever perfekte treff, sier Anders.
NM går over to dager – lørdag og søndag.