Suppe, kake, urtesmør, drikke ... de skal få seg opplevelser helt fra urtehagen og ned i magen, de vitebegjærlige som møter opp med morgenklare sanser i urtehagen på Domkirkeodden i Hamar, lover Aud Jovall og forteller:

– Det er høstetid, og vi nordboere har det nærmest i genene at vi må lagre mat for en forventet lang og kald vinter. Noe annet medfører i beste fall elendighet, kan hende til og med død. Stange Hagelag i samarbeid med Urtehagen på Domkirkeodden inviterer til en lærerik og hyggelig formiddag med tema bruk av krydderurter. I middelalderen var disse fine smakstilsetterne viktige for å gjøre dårlig mat mer spiselig. Harskt fett kan være vanskelig å svelge uten en god porsjon isop på toppen! I dag er formålet noe annerledes, men like vellykket som i tidligere tider.

Tidlig start

Det nytter ikke både å ligge lenge OG å få med seg urtekurset, for det begynner klokka ti.

– Vi møtes i urtehagen for å utforske noen av mulighetene dagens krydderurter gir. Ikke bare kan de lage «nye retter» av de fleste typer råstoff, de gjør oss i tillegg både friskere og penere. I så måte blir krydderkrukka ved kjøkkeninngangen et lite mirakel, sier Jovall.

Gruppearbeid

Kurset legges opp med en introduksjon i Urtehagen først. Deretter deles kursdeltakerne inn i grupper med praktisk arbeid slik at flest mulig får prøvd mest mulig.

Gruppene lager blant anna suppe, kake, urtesmør og drikke. Så skal det smakes på produktene og utveksles erfaringer.

Kurset er gratis og det er ingen påmelding på forhånd.

Deltakerne betaler vanlig inngangsbillett til Hedmarksmuseet. Aud Jovall håper mange vil la seg inspirere av ny kunnskap og bedre forståelse av de små og store grønne vekstene vi alle er avhengige av.