1814 «laiv» i Vang

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det blir «på ordentlig» når Vang velger menn som skal påvirke Grunnloven.

DEL

Riktignok kommer prins Christian Frederik «lys levende» i Hans Martin Thorshaugs skikkelse til Vang – i stedet for som et brev – slik han gjorde i februar 1814.
I anledning Grunnlovsjubileet sprites «virkeligheten» også opp med to kor og to korps: Vang Sangforening, Øvre Vang Sangkor, Vang Musikkforening og Vang skolekorps.

Kirka «var kommunen»

I 1814 var det ingen fylker eller kommuner i Norge. Det var prestegjelda som gjaldt, og kirkene som var de naturlige forsamlingshusa 200 år før vi kan gjøre det meste via internett og stemme hvor vi vil i landet.

Christian Frederik ville bygge videre på religionen. Etter et rådslagningsmøte med norske stormenn på Eidsvoll i februar 1814, ble det danna et midlertidig styre, et regentskap leda av Christian Frederik. Den 19. februar skrev Christian Frederik under på kunngjøringer og brev om hvordan nordmennene skulle sverge ed til Norges sjølstendighet, og om hvordan valga til den grunnlovgivende forsamlingen skulle foregå.

10. april var fristen. Da skulle alle de valgte representantene samles på Eidsvoll for å bestemme en regjeringsform.

Rask mobilisering

Prost Abraham Pihl mottok brevet fra prinsen 22. februar. Han sløste ikke med tida, men fikk sendt ut bud fra dør til dør.

Den 25. februar 1814 gikk Abraham Pihl på prekestolen og holdt den samma tala som skuespiller Ragnar Dyresen skal holde lørdag 15. februar.
Da sier han blant anna:

Mine sognebørn!
I disse dager er det begått en stor urett mot det norske folk. Den danske konge kan ikke selge sin ed til en annen konge. Vi er løst fra denne eden og er nu et fritt folk. Nu må det handles. Og det må handles raskt. Derfor er vi i dag – 25. februar 1814 – samlet for å velge våre menn som kan samles på Eidsvoll Verk for at lage en Norsk Grunnlov. Men det haster, for stormaktene rundt oss er sterke og vil ta råderetten fra oss.

Artikkeltags