– Bare tragisk for kirken

GUD elsker høyere i Sverige?: Biskopene i Sverige bestemte for fire år siden at det er like ok å vie homofile som heteroseksuelle.Illustrasjonsfoto

GUD elsker høyere i Sverige?: Biskopene i Sverige bestemte for fire år siden at det er like ok å vie homofile som heteroseksuelle.Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Det er trist og tragisk at fire konservative biskoper får lov til å begrense Gud i dag, sier prest og hamarsing Helge Hognestad.

DEL

Han reagerer på at de fire biskopene i Norge som fortsatt er mot vigsel av likekjønna, får hindre kirkevigsel av homofile i nær framtid.

– På denne måten tas det mer hensyn til fire stokk konservative biskoper enn til de mange unge som søker kirken med et mer fordomsfritt syn på kjærligheten, hevder Hognestad.

Gud sier ja i Sverige

I Sverige har par av samme kjønn fått vie seg i kirka siden 2009, samme år som likekjønna ekteskap ble tillatt i Norge.

Hamar Dagblad: – Så Gud elsker skeive svensker høyere enn skeive nordmenn?

Helge Hognestad: – Nei, det er helt ubegripelig hvordan disse fire konservative biskopene skal få hindre at kirken kan få åpne seg for homofile på lik linje med alle andre.

Hamar Dagblad: – Hva synes du om at Hamar-biskop Solveig Fiske sier viljen til å utvikle en forbønnsliturgi for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap, er en tydelig anerkjennelse av kjærligheten og samlivet til to av samme kjønn?

Helge Hognestad: – Det er godt vi har en biskop på Hamar som er våken, for her er det snakk om våkenhet, om bevissthet, at en ser virkeligheten og ikke holder fast på gamle, utdaterte tankemønstre. Jeg minner om Schjelderups ord i forbindelse med kvinner som prester (1955), at «kirken ikke må stå hindrende i veien for det som med livets egen rett bryter på.» Her bryter en ny forståelse på som kirken i Sverige har grepet, og fire konservative biskoper i Norge hindrer at det fører til handling her. Men de må vite inni seg at de er tilbakeskuende og ikke framtidsrettet, og at om noen få år vil deres syn være like uforståelig som at kvinner tidligere ikke kunne være prester.

– Nye ritualer unødig

Prost Sigvat Lappegard uttalte til Hamar Dagblad 18.10.2012:

– Det sies at vi ikke har noe ritual for å gifte to av samme kjønn. Men det har vi. Vi har ett vigselsritual i kirka. Det samme ene ritualet skal selvsagt kunne brukes av alle. Det skal ikke være slik at vi skal ha ett ritual for heterofile, ett for svarte, ett for hvite, ett for homofile og ett for dem som har store ører og så videre. Når noen vil gifte seg, er de alle Guds skapninger. De kan og skal behandles på samme måte. (…) Jeg mener vi har en «liturgi fastsatt av Kirkemøte». Vi kan bruke den for alle. Vi må bare på to steder bruke et annet uttrykk enn når det sies «mann og kvinne». Vi kan i stedet for «mann og kvinne» si «to»: «Når to har valgt å leve sammen i ekteskap …» Vanskeligere er det ikke.

Lappegård er ikke alene om å være kritisk til Den norske kirkes nøling med å ta grep for homofile. To av kommentarene på Hamar-biskopens facebookside 18.10 2013 lyder:

Torkil Hvidsten:

Mer enn en tydelig anerkjennelse av homofil kjærlighet, er dette et signal om at denne fortsatt bare NESTEN er like god som heterofile kjærlighetsforhold. Hvorfor anser bispeflertallet at hensynet til et konservativt mindretalls meninger er viktigere enn hensynet til en underprivilegert gruppe kirkemedlemmers kjærlighet?

Ole-Fredrik Einarsen:

Men hvor lenge tror dere vi kan vente og hvor mange vil dere miste? Dette er den samme historien som da vi fikk partnerskapsloven i 1993 og måtte vente helt til 2009 før vi fikk rett til ekteskap. Jeg må si det like ut en slik apartheidvelsignelse vil jeg ikke ha og den er ikke kirken verdig.

Artikkeltags