De døves fotballfest

DØV FOTBALLFEST: Når Hamar Døves Idrettslag drar i gang Døvemesteskapet i futsal (Norsk mesterskap for døve) i Stangehallen i helga, er det det største idrettsarrangementet for de døve i Norge.Begge foto: Hamar Døves Idrettslag

DØV FOTBALLFEST: Når Hamar Døves Idrettslag drar i gang Døvemesteskapet i futsal (Norsk mesterskap for døve) i Stangehallen i helga, er det det største idrettsarrangementet for de døve i Norge.Begge foto: Hamar Døves Idrettslag

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Vi lager Norges desidert største idrettsarrangement for døve, sier Johnny Olsen i Hamar Døves IL, i forkant av døvemesterskapet i futsal i Stangehallen i helga.

DEL

15 påmeldte lag, rundt 200 deltakere og flere publikummere. Når Hamar Døves Idrettslag arrangører Døvemesterskap i futsal mobiliserer døvemiljøet.

Trofaste spillere

– Vi startet med mesterskapet tidlig på 90-tallet, og folk møter opp hver gang, sier Johnny Olsen, leder i Hamar Døves IL.

Men, selv om mesterskapet i Stangehallen er populært, innrømmer han at norsk døveidrett sliter om dagen:

– Flere døve integreres i samfunnet, som i seg selv er veldig positivt, men samtidig mister vi oversikten over de døve. Helsevesenet sier de har taushetsplikt, så å komponere kontaktlister er nesten umulig.

Leder av Norges Døveidrettsutvalg (NDI), Edvard Rundhaug, er også bekymret:

– Vi er i en periode som er vanskelig å få flere døve idrettsutøvere i ulike idrettsgrener. Norsk døveidrett har slitt med rekrutteringen i flere år nå, og det gjør sikkert mange andre også, men det blir mye mer sårbart for oss fordi døveidretten allerede er et lite miljø.

Populær gren

– Årsakene er nok mange: Mange har fått andre interesser. Også får mange operert inn cochleaimplantat, forkortet CI, slik at mange av de blir integrert i hørende miljøer.
Rundhaug retter kritikk mot Norges Fotballforbund:

– De ikke har vært villig til å støtte landslaget for døve, til tross for at vi stiller både kvinne- og herrelandslag til de store mesterskapene.

18.–26. november i fjor ble VM i futsal for døve arrangert i Örebro i Sverige. Iran vant herrenes VM, mens de russiske kvinnene tok seieren hjem i mesterskapet. De norske kvinnene havnet på en åttendeplass i sluttspillet.

Hamar har for øvrig keeperen på herrelandslaget for døve - Tore Granum. I tillegg til Julian Standal, en av Norges mest lovende spiller for døve.

Rundhaug mener mesterskapet Stangehallen bidrar til et søkelys på idretten:

– Supert at Hamar Døves Idrettslag er arrangør, for futsal er en populær idrettsgren for døve i Norge: Den største.

Også Johnny Olsen i Hamar Døves IL gleder seg til å ta imot spillere, støtteapparat og publikummere.

– Hva er forskjellen på døvefotball og vanlig fotball?

– Ingen verdens ting. Spillet er likt og fotballen er like rundt. Men vi er døve.

Artikkeltags