Klikk på bildene over for å se flere bilder fra stemme-kickoff'en på Hamar!

Les også: Busterud: – Som The Sims og Mo: – Jeg skal stemme

– Vi kommer sannsynligvis til å stemme, men det kommer an på hvor mye og hva slags informasjon vi får i forkant av valget, sier hamarsingene Ingvild Tvedt Westlie, Oda Christine Løberg og Kenneth Jakobsen.

Kick-off

667 Hamar-ungdommer mellom 16–17 år skal stemme ved kommunevalget i Hamar 12. september. Hamar er en av 20 kommuner i Norge som gir 16-åringer stemmerett i årets kommunevalg.

Under en storslått kick-off-markering på Scandic tirsdag, i regi av Hamar kommune og under vignetten "Rekk opp hånda alle som vil bestemme", skulle Hamar-ungdom mellom 16–17 år motiveres til bruke stemmeretten. I tillegg til informasjon fra ungdomsrådet og Hamar-ordfører Einar Busterud, var NRKs valgveteran Geir Helljesen og barneombud Reidar Hjermann engasjert til å skape entusiasme foran valget.

– Dere har noe som Kong Harald ikke har. Dere har stemmerett. Han er den eneste i landet som ikke kan stemme, sier Geir Helljesen engasjert, og slår ut hendene i velkjent stil. Han har presentert tall og resultater fra 20 valg på TV før han pensjonerte seg.

Mer utdanning

– Er det lurt å gi 16-åringer stemmerett?

– Ja, for det gjennomsnittlige utdanningsnivået blant 16-åringene i dag er mye høyere enn da jeg var 16 år, og vi trenger også å høre deres stemme og løfte fram saker som ungdommen selv er opptatt av, mener Helljesen.

– Vi hører ofte at de unge ikke er interessert i politikk og ser en på valgdeltakelsen så er det de under 30 år som er minst flinke til å møte opp i valglokalene. Dermed får de som møter trofast opp – de over 60 år, som holder fast på det de kaller "en borgerplikt", en veldig stor innflytelse på hverdagen deres, sier Helljesen til ungdommene.

Mer liv

– Det partiet som får min stemme er den som vil legge forholdene bedre til rette for ungdom i Hamar. I tillegg er mange av oss opptatt av at Hamar ikke skal bli en død by. En spøkelsesby. Slik det er i dag er politikken dårlig tilrettelagt for mer liv i sentrum, mener Tvedt Westlie.

– Vi vil bestemme over hvem som skal bestemme over oss, skyter Jakobsen inn.
Helljesen er fornøyd med det han hører:

– Dere er selve pionerene. Nå skal jeg følge ekstra godt med på dere unge her i Hamar! Men, dere må love meg å møte opp og stemme, og bidra til at dette ikke bare blir et forsøk som blir skrinlagt. 39 mennesker skal inn i kommunestyret i Hamar. Dere bestemmer hvilke personer dette blir og er dermed også med på å stake ut kursen for Hamar og deres egen framtid.