En fars gåtur mot klimautslipp

Går for saken: Thomas Cottis måtte kaste jakka på vegen til fylkeshuset i Hamar. – Det er jo så varmt, fastslår klimaaktivisten fra Løten.Foto: Anita Høiby Gotehus

Går for saken: Thomas Cottis måtte kaste jakka på vegen til fylkeshuset i Hamar. – Det er jo så varmt, fastslår klimaaktivisten fra Løten.Foto: Anita Høiby Gotehus

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Rett i søpla! sier Thomas Cottis. Klimaaktivisten gikk fra Løten til fylkeshuset. Med seg hadde han ski og akebrett som han ba fylkesrådet om å kaste.

DEL

En familiefars ensomme demonstrasjon gjorde tydelig inntrykk på fylkesråd Karin Torp Adolfsen.

Råtne epler

Det startet med en gåtur fra Løten til Hamar, med medbrakte ski, staver, akebrett og en plakat med bønn om å «gi barna et levelig klima».

Vel framme et personlig møte med Torp Adolfsen, som er fylkesråd med ansvar for samferdsel og miljø.

– Jeg setter stor pris på at du kommer og setter miljøet på dagsorden, sa fylkesrådet.

– Ting skjer! På Hedmarken er temperaturen 1,5 grader høyere enn for 50 år siden. Nedbøren har økt med 18 prosent, sa Cottis, og dro fram en matboks med tre epler; et intakt med flekker, et med en stor råtten flekk og et helråttent.

– Det første eplet er slik vi har det i dag. Naturen begynner å bli skadet. Det andre eplet er jordkloden vår i 2040 – med en temperaturøkning på 1,5 grader. I 2040 lever barna våre fortsatt, Karin. For at barna våre skal få oppleve en slik framtid må vi være utrolig flinke og kutte utslippene med fem prosent, i Norge og i alle andre land. Men, verden vil bli fortsatt bli vanskeligere å leve på for dyr og mennesker.

– Det tredje eplet symboliserer hva som skjer når en passerer en oppvarming med to grader. Blant annet vil tundraen i Sibir smelte. Nå vil snøen forsvinne, solstrålene slipper ikke ut igjen ... Det blir ikke lett å leve i denne verdenen.

– Jeg tror ikke vi får mer bruk for ski, akebrett og staver. Kaster du dette for meg? sa Cottis plutselig.

– Selvfølgelig. Du skal slippe å få bære dette tilbake. Dette er restavfall, og skal tas hånd om skikkelig. Men, jeg håper at du tar feil og at det er behov for disse tingene også i framtiden, svarte Adolfsen.

Bedre flyt

– Hva gjøres lokalt for klimasaken, Adolfsen?

– Transport står for de store utslippstallene i Hedmark. Det vi kan gjøre er å legge til rette for bedre flyt og bedre infrastruktur innen transporten, slik at vi totalt slipper ut mindre. Vi satser også på et utvidet kollektivtilbud, der vi fra 2012 til 2017 har økt rammene til Hedmark Trafikk med 29 millioner kroner. Vi har lagt inn fem millioner kroner til ladeinfrastruktur for elbiler. Og vi jobber med retningslinjer for vindkraft. Også må vi i påvirke politikerne nasjonalt, som igjen møter internasjonale beslutningstakere, til å holde fokuset oppe på miljøvern.

– Men til syvende og sist må alle og enhver må være med og ta ansvar for miljøet.

Artikkeltags