Første bok for voksne

NY BOK: Hilde Berit Evensen gir ut sin første roman for vokne. Hun jobber til daglig som journalist i Hamar Dagblad. Tirsdag kveld presenterer hun «Retur» på Gravdahl  bokhandel. Foto: Tore Svensrud

NY BOK: Hilde Berit Evensen gir ut sin første roman for vokne. Hun jobber til daglig som journalist i Hamar Dagblad. Tirsdag kveld presenterer hun «Retur» på Gravdahl bokhandel. Foto: Tore Svensrud

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hilde Berit Evensen presenterer sin nye bok «Retur» i hjembyen tirsdag.

DEL

I 2007 ga Hamar Dagblad-journalisten Evensen ut ungdomsromanen «Pendel». Hun har også bidratt skjønnlitterært i to antologier om Hamar. Tirsdag presenterer hun sin første voksenroman på Gravdahl.

Om «Retur»

Elisa Gran vil ikke bli 85 år. Hun reiser til Spania og sender passet sitt via Frankrike hjem til Norge og legger seg til på ei avsidesliggende fjellhylle. En fåmælt enstøing og hans hund kan imidlertid forkludre planene om å forsvinne for godt.

Hunden spiller muligens en større rolle i boka enn det kan virke som ved første møte. Når hunden dør, får den en litt spesiell avskjed:

«I løpet av natta slutter hunden å puste. Mens lyset kommer, ligger Elisa og vurderer om hun har krefter nok til å begrave den hvis hun graver langsomt før sola kommer for høyt. Hun står opp og leter fram den lille, burgunderfarga notatboka hun fikk av Milly. Elisa har fortsatt ikke satt ned ord i den, men det hun er ute etter, er der likevel. Det er det sammenbretta arket hun la bankkortet inntil. Millys håndskrift på baksida: Til bruk i min begravelse hvis noen ville lese det. Elisa leste det i kirka. Nå skal hun lese det igjen for en død hund».

Tynn og tykk

«Retur» er ingen spesiell tykk roman?

- Den bærer tydelig preg av yrket mitt. Vi journalister er vant til ikke å sløse med orda. Forhåpentlig blir det isberg-effekt, sier Hilde Berit Evensen.

- Hva innbærer det?

- Jeg håper jeg har laget historien slik at det er leseren som bidrar med bildene og assosiasjonene som gir liv til boka. Uten leserens eget bidrag, er ei bok alltid bare en samling papir som er bunket sammen.

«Retur» ble til på oppfordring fra forlaget MARGbok etter at den var med som halvferdig manus i romankonkurransen «Periferi» som ble vunnet av Lajla E. Lorentzens «Setningsskade», som er en av favorittene til å vinne P2-lytternes romanpris 2013.

Artikkeltags