– Gi de narkomane en ovn!

PÅ DØRA: En av de nærmeste dagene kommer Carina Dahl Aspeli og Gro Sættem til en Hamar-bedrift nær deg for å skaffe penger til ovn. I bakgrunnen står Vigdis Blikkberget.Foto: Jo E. Brenden

PÅ DØRA: En av de nærmeste dagene kommer Carina Dahl Aspeli og Gro Sættem til en Hamar-bedrift nær deg for å skaffe penger til ovn. I bakgrunnen står Vigdis Blikkberget.Foto: Jo E. Brenden Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Det blir en “midt i trynet”-innsamling, sier Gro Sættem og ler. Tre jenter skal besøke Hamar-bedrifter for å skaffe penger til en ovn til rusavhengige.

DEL

– "Midt i trynet" er den beste formen for å skaffe penger. Det blir raskt og frekt, og ingen slipper unna, sier Gro Sættem på Café Gravdahl og ler sin karakteristiske latter som hun er kjent for på bokkafeen i Hamar.

Med seg skal kafélederen ha med seg Hvil Vingene Dagspa-innehaver Carina Dahl Aspeli på rundturen.

Ny hjertesak

Her er bakgrunnshistorien. Redaktøren i Magiske Øyeblikk, Vigdis Blikkberget, fikk et innblikk i hverdagen på Værested Arbeideren i Grønnegata hvor byens rusavhengige møtes.

– Jeg var imponert over menneskene der, men det sto dårlig til med kokkemulighetene. Selv om de lager mat til mange mennesker, så hadde den bare noen slitne kokeplater og en stekeovn med en dør som var vanskelig å lukke igjen. Det slo meg at hvis man kunne få tak i en hundrelapp eller tre gjennom mine kontakter, så kunne værestedet få en ny ovn, forteller Blikkberget.

Hun sendte ut mail til bedrifter i Hamar-regionen og tok kontakt med flere i sitt nettverk på andre måter. Carina var den første som kastet seg på og åpnet lommeboka:

– Av og til dukker det opp en hjertesak som jeg brenner for, og dette hadde jeg lyst til å være med på. Jeg ga en sum penger, og økte den etter hvert som jeg skjønte at den store responsen uteble. Men: En dag kom Vigdis og ga pengene mine tilbake og sa at aksjonen ikke var noen suksess. Når jeg får penger som jeg vil gi bort i retur, så våkner virkelig engasjementet i meg, sier Carina innbitt.

Tømmer tipset

Nå har hun alliert seg med Gro og starter i disse dager en rundreise til bedrifter i Hamar.

– Det er en del vi kjenner i Hamar som skal få besøk, og så har vi jentene som jobber på Gravdahl en tipskrukke vi kan tømme slik at vi kommer et stykke på vei på ovnen, sier Gro, og legger til:

– Rusavhengige er mennesker også, og det skulle bare mangle om ikke også de skulle få muligheter til å lage seg et godt måltid. Dette handler bare om å være medmenneske!

“Hvitevareaksjonen” varer til ovnen er i boks.

Blir det mer penger enn en ovn koster, så vil overskuddet gå til innkjøp av mat til de rusavhengige.

Artikkeltags