Hun var Norges beste før Flagstad

OPERASTJERNE: Amunda Kolderup tegnet av Kåre H. Torp etter et gammelt xylografi og gjengitt i Furnes bygdebok bind 4. Tegning: Kåre H. Torp

OPERASTJERNE: Amunda Kolderup tegnet av Kåre H. Torp etter et gammelt xylografi og gjengitt i Furnes bygdebok bind 4. Tegning: Kåre H. Torp

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Vi feirer 100-årsjubileum for 1900-tallets stemme, Kirsten Flagstad, men også 1800-tallets stemme kom fra Hamar.

DEL

Amunda Kolderup ble omtalt som Norges beste sangerinne da hun døde altfor ung i 1882, 13 år før Kirsten Flagstad ble født.

Amunda Kolderup ble født på Hol gård (som da lå i Furnes) i 1846. Foreldrene var gårdbruker og rittmester Niels Herman Kolderup og Ulricke Charlotte (født Todderud) fra Vang. Da rittmester Kolderup døde i 1855, solgte Ulricke gården og flyttet til den ferske byen Hamar. Her ble da ni år gamle Amunda plassert i enkefru Iverine Gyths privatskole.

I utgangspunktet var det ikke noe i Amundas oppvekstmiljø som tilsa at hun skulle bli landets fremste operasangerinne, sjøl om hennes sangstemme tidlig vakte oppsikt. Det var under et besøk i Kristiania som 23-åring at hun ble oppmuntret til å utvikle sitt sangtalent, og det var da hun bestemte seg for at hun ville bli operasangerinne. Hun startet med to år som sangelev hos Gina Sandberg Hille. Deretter gikk turen til madame Leuthusen i Stockholm, før hun i 1874 ble elev hos Richard Levy i Wien og debuterte som Leonora i Verdis Trubaduren ved operaen i Olmütz den 18. september 1875. Debuten var en suksess, og det strømmet på med oppdrag på operascener i fleng – Salzburg, Würzburg, Dessau og Mannheim. Hun framførte hele 22 operaroller på tre år etter debuten.

Nå ville Amunda studere italiensk opera og dro til professor San Giovanni ved konservatoriet i Milano. Hun uttalte senere at det var hos ham hun lærte å bruke stemmen ordentlig. Resultatet var iallfall formidabel suksess i Tyskland nok en gang – denne gang i Aachen, Mainz og i 1881 som prima donna ved operaen i Kassel. Derfra lå vegen normalt åpen til hoffoperaen i Berlin, men slik skulle det dessverre ikke gå.

Amunda Kolderup startet som mezzosopran, men stemmen utviklet seg etter hvert til sopran. Hun fikk ingen suksess å vise til på norske scener, mens hun i utlandet ble berømmet for måten hun ga liv til karakterene hun framførte og måten hun brukte stemmen til å framheve ulike stemninger. Folk på Hedmarken fikk nyte hennes berømte stemme gjentatte ganger, for hun ga konsert i Hamar hver gang hun var tilbake i hjemlandet – sist i 1880.

Under generalprøven på Oberon ved operaen i Kassel i 1881 fikk Amunda hjerneslag. Hun fikk sjukepermisjon med full lønn og dro hjem for å hvile ut. Året etter planla hun å begynne med noen gjesteroller. Sjukdommen satte en stopper for dette, og 28. september 1882 døde hun – bare 35 år gammel. 13 år senere ble så en ny stjerne født i Hamar, som skulle føre operasuksessen videre verden over.

Kilder: Furnes bygdebok bind 4 og Store norske leksikon.

Artikkeltags