Lover miljø- og klimaløft

SAMMEN: Sammen for miljø- og klimaløft i Hamar. Fra venstre: Lise Urset, miljørådgiver i Hamar kommune, Erik Longva, daglig leder Enerigråd Innlandet og Morten Aspeli, Hamar-ordfører.
Foto: Jo E. Brenden

SAMMEN: Sammen for miljø- og klimaløft i Hamar. Fra venstre: Lise Urset, miljørådgiver i Hamar kommune, Erik Longva, daglig leder Enerigråd Innlandet og Morten Aspeli, Hamar-ordfører. Foto: Jo E. Brenden

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Politikere og ledere i Hamar kommune vil gjøre ord til handling, og setter fart på arbeidet med miljø- og energitiltak.

DEL

– Vi skal ha et enda større trøkk rundt klima og miljø i Hamar. For det er summen av hva hver av oss gjør som teller, sier Hamar-ordfører Morten Aspeli.

Mandag var han og et trettitalls ledere og politikere i Hamar kommune samlet for å diskutere hvordan Hamar kommune kan spare energi, kutte klimautslipp og beskytte miljøet under slagordet "fra ord til handling".

Stor plan

Arbeidet med en stor klima- og miljøplan skal være ferdig neste år

– Vi er ikke så verst på miljø- og klimaspørsmål i egne virksomheter, men det ligger muligheter for å gjøre mer, sier Lise Urset, miljørådgiver i Hamar kommune.

Daglig leder Erik Longva fra Energiråd Innlandet mener potensialet er kanskje størst innenfor transport og landbruk, som utgjør over halvparten i kakediagrammet.

– Derfor er det viktig at kommunene tenker helhetlig på transport og areal allerede i planfasen. For eksempel utbyggingen av Espern: Samordne miljø- og transporttenkingen. Hvordan organiserer man byggene, oppvarmingen og transporten til området?

Han råder også kommunen til å se nærmere på sine eldre bygg:

– Man er flink til å stille krav til nye bygg, men man må tenke på at de gamle byggene faktisk utgjør 80–90 prosent av den eksisterende bygningsmassen.

God økonomi

– En plan kan alle skrive, men å sette den ut i live krever mye. Mitt råd at man ikke skynder seg for å bli ferdig med planen, men sørger for å få laget en best mulig plan og at alle blir involvert, sier Longva, og lokker med en gulrot:

– Klarer en kommune å kutte kostnader til energibruk, så sitter man igjen med mer penger til tjenester, velferd og andre utgifter. Miljøvern er derfor god økonomi.

Artikkeltags