Gå til sidens hovedinnhold

Svein-Erik (36) fikk en ny mulighet gjennom Hamartiltakene

Artikkelen er over 8 år gammel

Fire år i botilbudet Folkestadsgate snudde livet til Svein-Erik fra et rushelvete til hverdager med ansvar og retning.

Hamartiltakenes botilbud for folk på vei fra rus til mestring, ble løsningen som fungerte for Svein-Erik.

Kom skeivt ut

– Jeg opplevde mye vold, både fysisk og psykisk, gjennom oppveksten. I 15-16-årsalderen begynte jeg med alkohol og hasj. I 17-årsalderen begynte jeg å leke meg litt med amfetaminen jeg fikk for ADHD. Så ballet det på seg til jeg satte mitt første skudd med heroin i 2003.

Svein-Erik forteller om et liv med mobbing og trakassering fra jevnaldrende som hverdagskost i tillegg til volden han opplevde hjemme.

– Livet mitt gikk rett utfor bakke da bestemora mi døde i 1995. Hun var som mor og far for meg.

Hamar ble redningen

Det tok 10–12 år før Svein-Erik så smått begynte å sirkle inn motivasjonen som trengtes for å bryte med ruslivet og begynne å nærme seg et liv som ansvarlig voksen med jobb og bolig. Hamar ble redningen.

– I 2007 ble jeg tatt av politiet med narkotika på meg og satt på glattcella. Den natta jeg satt der, tok jeg et valg og ble sendt først til Alfa behandlingssenter og så til andre institusjoner. I juni 2007 kom jeg til Hamar for å bo en måned hos en bekjent. Jeg begynte å skli utpå med dop i tillegg til alkohol. Det gikk stadig nedover med narkotika og heroin i tillegg til det som hele tida har vært mitt store problem, forteller Svein-Erik om den tidligere «gullrekka» i hans hverdager på den tida: hasj, alkohol og amfetamin.

Likevel var det Hamar som ble redningen. Det var denne byen som hadde tiltaket som fungerte for Svein-Erik: Folkestadsgate bofellesskap i regi av Kirkens Sosialtjeneste.

På egne ben

For en drøy måned siden flytta Svein-Erik for seg sjøl og trappa opp til fire dager i uka på sitt arbeidssted det siste halvanna året, bruktbutikken Føniks.

– Jeg bor i sykkelavstand til jobben, står opp klokka halv sju og skal snart øke til fem arbeidsdager i uka, sier Svein-Erik som har prioriteringslista for de nærmeste åra klar: 1. Bli gjeldfri. 2. Ta sertifikat. 3. Bygge opp en CV å søke jobb med. 4. Kjøpe bil.

En ny får muligheten

Leiligheta Svein-Erik hadde i Folkestadsgate pusses opp for å være plettfri til den neste som skal få den muligheten Svein-Erik fikk.
Da er det viktig med verdighet i vegga, fysisk og mentalt.

Kommentarer til denne saken