Se hele pressekonferansen på video over!

– Jeg melder meg til tjeneste! Hensynet til utviklingen er årsaken til at jeg stiller igjen, men det er BBL som nominerer meg, og det er opp til dem om de vil ha meg som ordførerkandidat.

Vanskelig valg

– Det har vært et vanskelig valg. Å være ordfører følte jeg var en dugnad jeg var ferdig med. Og jeg har en veldig interessant og givende jobb på Norsk Tipping i dag. Dessuten: Jeg er ikke den som liker å gå i egne fotspor, sier Einar Busterud.

– Jeg er klar over at dette er en jobb som krever mye tid. Familien min ønsker å se mer til meg, men det slipper de kanskje fra neste år, sier Busterud og smiler.

Årsakene til at han landet på et ja er ifølge han selv mange:

– Alle som ser rundt seg i Hamar ser at de 12 årene jeg var ordfører har ført til et forandret Hamar. Men nå er spørsmålet: Hva skal man bruke disse forandringene til? Mye har stoppet opp, og Hamar mangler retning og tydelighet. Hamar mangler en stemme som bærer kommunen fram i positive saker – også utover vårt egen område.

Busterud retter et spark til den sittende ordføreren, Morten Aspeli:

– I det at jeg stiller så ligger det at jeg ikke synes at han har vært noen tydelig talsmann for byen.

– Dette skulle være en periode bestående av snorklipping og røde løpere, men så klarte man også å få til negativ vinkling i nasjonal media når kulturhuset skulle åpnes.

– Må satse

– Hvordan synes du BBL vært i opposisjon?

– Jeg hadde forventet at de skulle være et tydeligere politisk alternativ, men det er vanskelig å gå fra å være i posisjon til opposisjon, akkurat som den sittende ordføreren har fått oppleve at det er vanskelig å gå fra opposisjon til posisjon.

Han ser for seg mange viktige saker i 2015-valget:

–- Hvordan skal den nye jernbanen gå gjennom byen? Hvordan blir framtiden rundt høyere utdanning? Hva skjer med sykehuset? Og etter 2020 kommer eldrebølgen: Hvordan forbereder vi oss i Hamar på den? Her trenges det klare stemmer.

– Det er på tide å få opp igjen turtallet. Nå må de som vil ha utvikling i byen samles og satse videre. Den neste 4-5-årsperioden vil avgjøre om Hamar virkelig tar spranget ut i den store verden, eller om det fortsatt blir en litt innadvendt by.