Lager «kulturhusbrudulje»

Hamar kulturhus åpner helgen 14.–16. mars.

Hamar kulturhus åpner helgen 14.–16. mars. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Hvem vil være med på lage en «begeistret brudulje» i forbindelse med åpningen av Hamar kulturhus? undrer Bjørn Sverre Kristensen.

DEL

Komponisten, musikeren og førstelektoren har siden i høst jobbet med et arrangement som skal avvikles før åpen dag i kulturhuset 15 mars. Nå sender han, via avisa, ut invitasjon til alle mulige representanter for Hamars kulturliv til å være med.

Arrangementet avvikles lørdag 15. mars melom klokka 11 og 12 på plassen foran Hamar kulturhus.

– Happeningen krever deltakelse fra frivillige lag og foreninger (kor, orkestre, korps, dansegrupper, teatergrupper, spellmannslag med mer) og aktørene deltar med eget repertoar. Det er med andre ord ikke snakk om å øve inn nytt stoff, men å bruke det man allerede har, forklarer Kristensen.

Han ser for seg en todelt happening: Manøver for stadstamburer og folk flest (del 1), og vekselspill for kirkeklokker og klokkespill (del 2).

– Del 1: Trommekorps rekruttert fra korpsmiljøet sendes ut på forskjellige ruter i byen for å få med seg folk til Kulturhuset. På utvalgte steder i ruta står grupper og lag som slår følge: Når korpset for eksempel passerer en barneskole står det en eller flere klasser klare med flagg og instrumenter og blir med på marsjen til Kulturhuset. Andre steder står det kor, band, korps, teatergrupper, og så videre. Når tamburlagene ankommer plassen foran kulturhuset har de fått med seg en hærskare syngende, spillende, dansende og skuespillende folk i alle aldre og generasjoner, med instrumenter, stemmer og fargerike bannere, flagg og kostymer, sier Kristensen.

Trommekorpsene vil starte rundt kl. 11 og det er beregnet at alle skal være på plass foran kulturhuset rundt klokka 11.45.

– Selve happeningen på plassen vil da foregå fram til litt før klpkka 12, det vil si maksimum 15 minutter, da ordføreren skal si noen ord.

– Alle gruppene og lagene gjør følgende når de er på vei inn på plassen foran kulturhuset: synger, spille, danser, skuespiller deler av sitt eget repertoar. På et gitt signal synger/spiller alle sammen den kjente sangen "Alle fuler små de er og lager herlig samklang med kirkeklokkene og klokkespillet. Hele happeningen avsluttes med klokkespillet og kirkeklokkene som kimer alene.

– Det er altså ikke snakk om en vanlig konsert hvor det enkelte laget gjør ting solo. Tanken er at når alle framfører sitt materiale samtidig det blir masse lyd og bevegelse før det går over i fellessangen og til sist til klokkeklangen.

Mens dette foregår, skal følgende skje fra klokkespillet og kirkeklokkene i Domkirken:

– En klokke i klokkespillet i Mjøsa begynner å spille ”Hamarsangen”. Dette er startskuddet for at trommekorpsene skal begynne å marsjere. Lyden av Hamarsangen plukkes opp av klokkene i Domkirketårnet som begynner å kime og som sender kimingen tilbake. Når Hamarsangen er over, begynner klokkespillet å spille kjente melodier hentet fra våre sangbøker, mens klokkene i Domkirken fortsetter å kime.

– Som vi vet ligger Hamar kulturhus i aksen mellom Hamar Domkirke og klokkespillet i Mjøsa. Tanken er å innhylle Hamar kulturhus i klokkeklang. I følge tradisjonen varslet kirkeklokkene innbyggerne når viktige hendelser var på gang, og klokkespillet har i europeiske byer siden sein middelalder hatt en sentral rolle som både tidsangiver og musikkinstrument.

Han ønsker at interesserte melder seg innen fredag 31. januar, til epostadressen: bjoernsk@online.no.

Det vil bli et infirmasjonsmøte med flere detaljer om arrangementet i Kulturhuset onsdag 5. februar, klokka 19.

Artikkeltags