Siden i fjor høst har hittil rundt 700 danske vært i Hamar på ukeskurs for å tilegne seg LP-modellen, modellen som gjør professor Thomas Nordahl til profet utenfor eget hjemland (Se egen sak om LP-modellen).
– Han er en pedagogisk flamme i Norden, et fyrtårn som tydeligvis synes bedre fra avstand enn i nærmiljøet, sier prosjektsjef Ole Hansen ved Professionshøjskolen University College Nordjylland, lærestedet som står bak etableringen av LP-modellen i Danmark.

Bra for Hamar
– Det er utrolig flott at Høgskolen har en så sentral posisjon som forsknings- og oppdragsinstitusjon, sier Kari Finsås, enhetsleder for studie- og forskningsadministrasjonen ved Campus Hamar.
– Dessuten er det koselig at danskene kommer i flokkevis for å nyttiggjøre seg vår forskning og kompetanse, legger hun til.
Hotelldirektør Trude Oreld ved First Hotel Victoria er enig.
– Danskene er så trivelige å ha som gjester. Behandler vi dem godt, blir de gode ambassadører for Hamar, tror Oreld.
– Vi ønsker oss flere blide, positive danske gjester i framtida, så vi setter veldig pris på samarbeidet med Høgskolen.

– Vi kommer igjen!
– Det forundrer meg at dere i Hamar-området ikke er mer oppmerksom på hvilken pedagogisk kraftkilde dere har her i miljøet rundt Thomas Nordahl! sier Ole Hansen.
– Den pedagogiske flammen i Norden er for tiden i Hamar, akkurat som den tidligere var i Danmark og så i Sverige. Hvorfor bruker dere ikke dette miljøet til å få etablert et senter for grunnskoleforskning i Hamar? undrer Hansen.
– Er LP-modellen virkelig SÅ het utenfor Hamar?
– Jeg kan garantere at vårt studiested i Danmark ikke ville gått god for permisjon med lønn ei uke og i tillegg investert 6000 kroner per person i hotell- og kursavgift hvis vi ikke fikk topp utbytte! Regn ut 6000 kroner ganger de 700 fagpersonene som har vært her hittil for å bli veiledere etter LP-modellen, oppfordrer Ole Hansen, minner om at alle dansker i tillegg bruker penger på øl og andre ting der de er – og forsikrer: Vi har dessuten ikke tenkt å slutte å komme hit.
Et raskt overslag viser at danskene har lagt igjen mellom fire og fem millioner kroner bare i kurs og overnatting fra i fjor høst. I tillegg kommer altså de pengene danskene bruker utenom kurset i løpet av fire døgn i Hamar.

– Gjør Hamar kjent
Alle de danske kursdeltakerne er på sightseeing med buss i Hamar når de kommer, men med kursdager fra 09 til 22, er det ellers ikke så mange muligheter til å bli kjent med byen.
– Men noen vil kanskje komme tilbake til Hamar-området på ferie?
– Ja, det er jeg overbevist om. Selv har jeg vært på ferie både i Hamar, Lillehammer og Trondheim, forteller Ole Hansen.
30. november til 4. desember er han tilbake med den neste. den neste danskebølgen, ifølge Internettstedet www.lp-modellen.dk. Allerede er det 53 påmeldte. Ifølge Hansen er det ingen tanker om at den danske bølgen skal ta slutt med det første. Tvert om.
Ifølge Høgskolen i Hedmarks nettsider, er det nå 73 kommuner i Danmark som er med i LP-arbeidet. Det er 399 skoler som jobber etter LP-modellen, det vil si 18826 ansatte og 151771 elever!
I høst er det rundt 200 norske skoler som er i gang med LP-arbeid. For tida er det ingen Hamar-skoler som er involvert i LP-arbeid.