Fredag var han på Gravdahl bokhandel i Hamar for å lansere sin roman, «Stupetårnet», inspirert skandalene rundt byggeprosessen rundt Hamars etterhvert landskjente stupetårn.

– Blir komplisert

– Før jul satt vi på kantina og lo da vi leste om stupetårnet i Hamar som plutselig ble mye dyrere enn forventet. Jeg sa: «Noen burde skrive en bok om dette». Og forlagssjefen kastet selvfølgelig ballen rett tilbake i fanget mitt: «Og den boka skal du skrive, Arne». Så jeg satte meg ned og leste granskningsrapporter, kommunestyrereferatet og alt annet jeg kom over, og endte opp til slutt opp med å skrive en roman om en pensjonert gymlærer som drømmer om et stupebrett.

Gymlæreren Normann Koggens vil ha et lite stupebrett på Bystranda, men det tar helt av i kommunen og alt blir kaos.

– Han havner i et maskineri av byggeprosesser, kommunestyrevedtak og tjo og hei. Det ble en fortelling om den lille manns møte med et stort apparat, og det som kanskje er litt i tiden i Norge: At alt vokser seg stort og blir veldig komplisert, sier Hjeltnes.

I salen på bokhandelen i Hamar satt flere av politikerne som var med på å vedta stupetårnet.

– Det er litt flaut å være her, men jeg ønsker også å hylle alle lokalpolitikere. For dette er vanlige mennesker som er idealister, som ønsker å utrette noe for det lokalsamfunnet som de lever i. Rundt omkring sitter det mange artige skruer med fine tanker, men så får de bare kjeft tilbake.

– Og alle steder i Norge har vel sitt eget stupetårn - i en eller annen form. På Voss har vi en jernbanestasjon som har havnet i uendelige prosesser og som ble altfor dyr.

– Ekte forfatter

Hamars store forfatter Knut Faldbakken kommer bortom Hjeltnes midt i intervjuet og gratulerer med boka.

– Jeg ser litt opp til han. Han er jo en ordentlig forfatter, sier Hjeltnes og ler.

Inne på bokhandelen er det blitt fullt av folk som vil høre Arne snakke:

– Det er bare å gå inn og «face the music», som det heter, selv om det er triveligere å sitte hjemme og skrive.

Og apropos «face the music», her er også Hamar-ordfører Morten Aspeli: Mannen som på papiret er ansvarlig for stupetårnet. Han har skaffet seg boka.

– Jeg gleder meg til å lese den.

– Hva tenker du om at stupetårn-saken blir til en slik bok?

– Jeg har et avslappet forhold til det hele og må bare forholde meg til at boka er kommet ut og tar dette med godt humør. Vi skal lære av våre feil. Og viktigst av alt: Stupetårn-anlegget skal bli ferdigstilt, til en sluttpris på 11 millioner kroner.