To timer til trykkedeadline for midtukeprogram for uke 12 2007. På et kontor i andre etasje på Norsk Tipping sitter fem oddssettere og diskuterer formutvikling, motivasjon, sykdom/skader og tidligere oppgjør.

– Greit å tape
Ingen toppkamper i England, ingen Champions League og ingen norsk eliteserie fotball. Diskusjonen stopper opp på oppgjøret EV Zug mot SC Bern i sveitsisk ishockeyserie.
– Tidenes minst brukbare liste! Du kom på besøk på verst tenkelige tidspunkt, utbryter oddssetter Kai Kristiansen (39), og fortsetter:
– Litt smalt program denne gangen. Ikke noen kioskveltere akkurat sier han og får støtte fra kollega Simen Flygind (36):
– Ingen store kamper å spille på for Ola Nordmann. Med mer norske kamper på programmet hadde det blitt litt mer høylytt diskusjon på kontoret. Men de virkelig gode spillerne bryr seg ikke så mye om kampoppsett, og ser mer på oddsen de får i de ulike kampene.
– Oppgjør som Manchester United mot Arsenal eller Liverpool genererer mye spill. Samme med norske landslagskamper, forteller Morten Andersen (42).
– Hvor mye omsetter vi for på dette programmet? Åtte millioner kroner? undrer Geir Andersen (54).
– Nå er du optimistisk. Seks millioner kroner, tror jeg, parerer Kai.
Med unntak av Roger Skjellerud, som har kveldsvakt, er oddssetterne fulltallige på morgenmøtet, som avvikles hver mandag og torsdag. Seks oddssettere skal to ganger i uka sørge for at du vinner en gang iblant, men at mesteparten av pengene du spiller for går til Norsk Tipping.
– Det er helt greit at noen runder går i minus. Da vinner spillerne og de kommer tilbake for å spille igjen. Hadde vi slått spillerne hele tiden hadde vi fått lave premieutbetalinger men også etter hvert lav omsetning. Folk gidder ikke å tape penger hele tiden, sier fagsjef hos oddssetterne på Norsk Tipping, Ole Morten Bratberg (36).
Oddssetterne lever et nådeløst liv. For rapportene strømmer stadig inn, om omsetning på kamper, om seier og tap, om utbetalinger og innbetalinger. Små marginer skiller fiasko fra suksess.

1,44 milliarder
Morgenmøtene er viktige, for det er mange penger i omløp på et oddsprogram. Oddsprogrammet trykkes to ganger i uka og har et opplag på 175.000. Og i fjor brukte nordmenn til sammen 1,44 milliarder kroner på Oddsen, ti prosent mer enn i 2005.
Det hagler tall fram og tilbake mellom de fem oddssetterne. Uttrykk som "den skal litt hjem", "hjem", "bort", "litt bort" og "even" farer fram og tilbake over pultene. Odds fastsettes gjennom en matematisk formel for sannsynligheten for tap, seier og uavgjort og sluttoddsen hos Norsk Tipping blir fastsatt gjennom et snitt av de ulike oddssetternes forventninger.
– Vi bruker informasjon som alle spillere har fritt tilgjengelig, men vi bruker litt mer tid enn spillerne og setter informasjonene vi samler inn i et system. I tillegg ser vi hvordan andre bookmakere og statlige spilleselskap har vurdert informasjonen – om deres odds avviker voldsomt fra våre anslag, sier Kai.
– Jeg er ikke så sikker på at Storhamar vinner mot Stavanger denne gangen. Er Steffen Thoresen tilbake? undrer Geir.
– Det så ikke bra ut. Krykker og greier..., sier Kai.
– Jeg synes Storhamar virker piggere, men nei. Vi tror på Storhamar denne gangen. To blank i odds til Storhamar, sier Ole Morten.
– Du tror vi ikke skal opp i 2.05, da? sier Geir, men får ikke gehør hos de andre oddssetterne.
Hele tiden sjekkes kamper opp mot andre bookmakere. Oppgjøret Linköpings HC mot Färjestad BK i svensk eliteserie skaper hodebry:
– Linköping er knapp favoritt, men de to siste kampene har Färjestad vunnet. Det kan hende vi må snu denne, sier Simen.
– Men Linköping er jo knallbra nå. Even eller svak hjem? Sjekk med Sverige, Simen, sier sjefen Ole Morten.
Simen sender en mail til oddssetterne i Svenska Spel. Kort tid etter kommer svaret. Svenskene tror på Linköping og Hamar-oddssetterne lander på 2,1 i odds til Linköping.

Bannlyste spillere
– Spiller dere selv?
– Vi har ikke lov til å spille på Oddsen hos Norsk Tipping på grunn av habilitetsspørsmålet. Men vi har veldig god oversikt, og det er ikke å underslå at enkelte navn på dette kontoret er uønsket som kunder hos visse selskaper, forteller Ole Morten med et bredt glis om munnen.
– Vi spiller på de kampene vi selv setter odds på når vi ser at andre oddssettere er svært uenige med oss. Da er det morsomt å se om man har rett og får betalt eller man selv må betale, sier Simen.
– Jo lengre unna man sitter, jo vanskeligere er det å sette odds og lettere å misse. Vi kjenner godt til de norske forholdene, så vi ser at utlendingene bommer noen ganger. Det kan bli lønnsomt, sier Kai og smiler.
Oddsens omsetning øker, men folk spiller også mer på utenlandske bookmakere:
– Vi har ingen monopolsituasjon på oddsspill, men det beste argumentet for å velge oddsspillene fra Norsk Tipping er forutsigbarheten og sikkerheten i våre spill. Samtidig går vårt overskudd tilbake til gode, samfunnsnyttige formål, mener Kai.
Kai ironiserer over oppgjøret Barnet – Stockport i engelsk andredivisjon:
– Mye tror dere vi omsetter på pausespillet i den kampen? 25.000 kroner?
Geir tipper 22.000 kroner, Kai selv lander på 25.000, Ole Morten tror på 45.000 mens Simen er optimistisk og tipper 50.000 kroner.
– 50.000 kroner? Hvor lenge var du i ølteltet under hopprennet i helga? mobber kollegene.
– Vi har det artig på jobben, vi er litt røffe mot hverandre og temperaturen kan bli ganske høy til tider. Vi er bare gutter, alle med bakgrunn fra idrett, som jobber her og tonen mellom oss er ikke ulikt tonen i en fotballgarderobe, sier Kai, og legger til:
– Geir er fra Bergen. HamKam – Brann-oppgjørene er livsviktige, det samme når Manchester United, Arsenal og Liverpool spiller. Da kan det bli hett.
– Men ingen av oss er selvhøytidelige. Og vi er profesjonelle i jobbsammenheng. Når diskusjonene trekker ut så må noen ta fjernkontrollen og sørge for at vi får ned et tall på papiret, sier Ole Morten.

Fikk postkort
– Har dere gått på en skikkelig smell noen gang?
– Det skjer i ny og ne. Men jeg husker spesielt et oppgjør på slutten av 90-tallet mellom Manchester United og Juventus. Oddsen ble satt, men hele Juventus-troppen fikk influensa. 7-8 mann var slått ut og United vant lett 3-1. Mange av spillerne fikk med seg influensanyheten, og det var tiden før vi kunne endre odds underveis hvis noe uforutsett kunne skje. Det ble kostbart, erindrer Ole Morten.
Kai husker også en episode:
– Norsk tredjedivisjon er vanskelig og der har vi gått på en del smeller. Lokale helter vet mer om lagene enn oss, som for eksempel den gangen vi ikke fikk vite at hele laget til Borre i Vestfold skulle på utdrikningslag dagen før en kamp. Jeg husker vi fikk vi postkort fra en spiller fra Syden hvor han takket for ferien.