Gå til sidens hovedinnhold

Avgjørende korndager

Artikkelen er over 7 år gammel

Kanskje får kornsiloen i Hamar inn de første avlingen til helga? Alt avhenger av oppholdsvær nå.

Silobestyrer Hallgeir Aas er klar for innrykk av lastebiler og traktorer med tilhengere fulle av korn. Det store spørsmålet er om det blir fullt trykk fra helga eller ikke.

Spent på årets volum

Kvaliteten på årets kornavlinger er ikke silobestyrer Aas særlig bekymra for, men antall tonn og fuktighetsprosenten i kornet, er han spent på.

– Vi er i et område av landet med såpass stabilt klima at kornet nok vil ligge bra an kvalitetsmessig slik det pleier. Når det gjelder antall tonn som kommer inn og vanninnholdet, er det ikke godt å spå, sier Aas. Han opplyser at kornsiloen i Hamar normalt får inn 25–30. 000 tonn korn i året.

I alt produseres det årlig rundt 1,2 millioner tonn korn i Norge. Kornåret 2013/14 ble dårlig volummessig med godt under en million tonn korn på landsbasis.

– Hvor mye må bli fôr?

Det er det store spørsmålet for alle bønder som helst vil produsere menneskemat.
Fagsjef på korn i Strand Unikorn, Tore Swensen, har sett på årets høsthvete og sier:

– Den høsthveten vi har fått inn, ser ut til å ha litt lite protein. Med alle mulige forbehold kan det se ut til at en del av hveten i år vil gå til fôr.

Hamar Dagblad: – Hva med rugen, som vel går for å være enda mer sårbar?

Tore Swensen: – Det har sett bra ut med rugen til nå, men det blir svært spennende nå i dagene før og under innhøstingen. Mye regn, kan ødelegge.
Hamar Dagblad tok tidligere denne uka en rundtur for å se om det var blitt mye legd i åkrene rundt Hamar etter mandagens uvær. De fleste åkrene stod da fortsatt nokså legdfrie.

Venter ikke toppår

Even Opsahl på Opsahl Store i Vang regner ikke med noe toppår volummessig i år.

– Det blir det garantert ikke. Jeg er mest spent på hvor mye av byggen og hveten vår som kan bli til mat, sier han.

Opsahl regner med å kunne levere de første lassene med korn til siloen i Hamar rundt 20. august, uavhengig av om kornet har vanninnhold over eller under de magiske 15 prosentene som avgjør om kornsiloen må ta tørketrekk eller ikke i prisen.

Kanskje klar til helga

Signe Louise Berthelsen og Hans Olav Wedvik på Børstad gård er klare til å begynne med innhøsting allerede nå til helga hvis været holder seg tørt nok. De bruker ikke den gamle tørka på gården, så de er naturligvis opptatt av å få kornet til siloen helst uten tørketrekk.

Hans Olav Vedvik: – Det er flere viktige enkeltfaktorer som spiller sammen for å få gode avlinger, ikke minst jordsmonn, klima og spiringstidspunkt. Vår bygg og hvete har nok klart seg bra og lagd gode røtter nedover i jorda før den lange tørkeperioden kom.

Kommentarer til denne saken