Gå til sidens hovedinnhold

Øker til 140 plasser for asylsøkere

Artikkelen er over 7 år gammel

Fra midten av september er det 140 asylsøkerplasser på Hamar statlige mottak, Ormseter.

Innen tre år skal Hamar statlige mottak ha nok permanente boliger klare til å huse 140 asylsøkere.

Men allerede fra kommende uke skal alt være klart for sitt hittil største antall beboere siden oppstarten av mottaket i 1999.

Glad for ny UDI-avtale

Daglig leder ved Hamar statlige mottak, Arild Berg, er glad for den nye avtalen med Utlendingsdirektoratet (UDI) som gjør det mulig å ta imot flere asylsøkere i Hamar kommune.

Han understreker at de nye boligene som er i ferd med å komme på plass, er midlertidige.

– Vi skal bygge om internatbygget innen tre år, opplyser han og viser til at uteområdene på Ormseter har desto større kapasitet med inngjerdet lekeplass, volleyballbane, basketballbane og nysådd fotballbane.

– Eget drivhus har vi også fått i stand. Det ble servert grønnsaker derfra da vi hadde en fantastisk sommerfest i år, med naboer som kom og kastet seg inn i dansen, sier Berg.

– Stemningen rundt mottaket er blitt bedre etter at flytting til Vangseter ble skrinlagt?

– Det er ingen som har noe mot at vi utvider mottaket her på Ormseter. Det var Vangseter som var uaktuelt, viste det seg.

Flere bussavganger

Berg forteller at mottaket er i dialog med Hedmark trafikk for å til et bedre busstilbud på kveldstid og på lørdager.

For dårlig busstilbud har vært mange beboeres hovedinnvending mot å bo flere kilometer utenfor Hamar sentrum med sine skole-, kurs- og fritidstilbud.

Mottakslederen berømmer i den forbindelse Ungdommens Røde Kors som stiller opp med skyss til aktiviteter på kveldstid for beboere på Ormseter.

– Avhengig av samarbeid

– Det sier seg selv Hamar statlige mottak er svært avhengig av godt samarbeid med Hamar kommune og med frivillige for å sikre beboerne et best mulig opphold. Kommunen har en sykepleier i full stilling som arbeider ved mottaket, og dette er en nøkkelrolle i forhold til å kunne sikre dem som bor her en best mulig dialog om sin helse, fysisk og psykisk. I tillegg er vi et erfarent kollegium på Ormseter som er opptatt av å møte den enkelte beboer på en god måte i hverdagen, sier Berg.

Fra fjorten nasjoner

Han opplyser at det per i dag bor asylsøkere fra fjorten forskjellige nasjoner i mottaket. Flere av dem er barn i grunnskolealder og yngre.

– Like før månedsskiftet ble det født ikke mindre enn tre barn av mødre i mottaket på under ei uke. Det er hva vi kan kalle naturlig tilvekst, sier Arild Berg. De siste to åra har han vært leder for mottaket som har til sammen syv ansatte.

Berg var med i det første styret for Ormseter AS fra 1999. Han ble ansatt i 2001 og har jobbet ved mottaket bortsett fra en periode som ansatt i Nav.

Kommentarer til denne saken